“5 minutes Portrait Project” deschide Noaptea Lunga a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-minutes-portrait-project-deschide-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2015

Accesul la eveniment se face începând cu ora 19.00 iar filmele încep de la ora 21.30. Înainte de filme, ecranul pregătit pentru proiecţie va găzdui o instalaţie concepută de fotograful Alex Gâlmeanu.

“The 5 minutes Portrait Project” cuprinde fotografii în mişcare cu 50 de personalităţi de la noi, printre care Andreea Esca, Marius Manole, Tudor Giurgiu, Radu Beligan.

În ultimul an şi jumătate am înregistrat aproape 85 de subiecţi, dar proiectul este încă în desfăşurare. Criteriul selecţiei a fost statutul lor de <persoane publice>.  Subiectul a fost invitat să privească spre obiectiv timp de 5 minute, fără alte intervenţii. Sunt 25 de cadre pe secundă, 7500 de fotograme în 5 minute, din care nu o mai aleg pe cea mai bună ci le arăt pe toate. Pentru mine tipul ăsta de abordare e un mod alternativ de a realiza un potret. – Alex Gâlmeanu, fotograf.

Programul complet al evenimentului, disponibil aici.

Ediția 2015 Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc sub acoperiș, iar confortul spectatorilor nu poate fi pus în pericol de vremea neplăcută.

Pavilionul Central Romexpo va găzdui 4000 de scaune în spațiul principal de proiecție și 100 de scaune în sala de cinema interactiv.

În spațiul exterior Romexpo va fi amenajat un pop-up food court cu bucătării urbane și experiențe culinare inedite.

Foto: Noaptea Lunga a Filmelor Scurte – shortsup.ro

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".