50 de ani de succes artistic. Vladimir Cosma
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-de-succes-artistic-vladimir-cosma/

Compozitorul şi dirijorul român Vladimir Cosma şi Orchestra Română de Tineret vor susţine un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 17.00. Evenimentul din capitala franceză este debutul turneului desfăşurat până la 17 februarie 2017 în Franţa şi Elveţia, marcând 50 de ani de succes artistic al marelui muzician.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2016

Vor concerta, alături de maestrul Vladimir Cosma, soprana Irina Baïant, solistul Richard Sanderson, Greg Zlap (muzicuță), Marius Preda (țambal), precum și alți 200 de artiști.

În cadrul turneului, Vladimir Cosma va prezenta un program în care se vor regăsi numeroase teme familiare în aranjamente muzicale noi, precum și opere inedite în concert.

Concertele îmi permit să dezvolt și să dau o viață nouă acestor bucăți muzicale, întipărite în memorie grație cinemaului. Acest prim turneu constituie o experiență formidabilă, care îmi oferă ocazia să întâlnesc publicul, dirijând eu însumi o mare orchestră simfonică, coruri și soliști cu talente excepționale. – Vladimir Cosma

Despre Vladimir Cosma

Vladimir Cosma (născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni) a ajuns la Paris în 1963, pregătindu-se muzical cu Nadia Boulanger, dar și la Conservatorul Național de Muzică din capitala Franței.

În 1968, Yves Robert îi încredințează muzica filmului său Alexandre le Bienheureux (a fost pentru prima dată când Vladimir Cosma a compus muzică de film), succes confirmat și reiterat în 1972 de muzica creată de maestru pentru filmul Marele Blond cu un pantof negru. De atunci, a compus peste 400 de partituri, pentru producții cinematografice și seriale TV.

Cinematograful i-a oferit oportunitatea să abordeze diferite genuri muzicale, de la jazz la muzică clasică, Vladimir Cosma compunând lucrări pentru cor și orchestră, concerte de vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră etc.

De câțiva ani, concertele simfonice sunt preponderente în activitatea artistică a lui Vladimir Cosma, muzicianul dedicându-se rescrierii partiturilor și dirijării orchestrelor.

În afara celor două premii César pentru cea mai bună muzică de film (Diva, în 1982, și Le Bal, în 1984), două premii 7 d’Or și a mai multor premii prestigioase (SACEM, Premiul Henri Langlois al Cinematecii Franceze), Vladimir Cosma a obținut numeroase discuri de aur și de platină.

Programul concertelor:

09 octombrie 2016 – PARIS

07 februarie 2017 – BORDEAUX

08 februarie 2017 – TOULOUSE

09 februarie 2017 – GENEVA

10 februarie 2017 – LYON

11 februarie 2017 – ROUEN

14 februarie 2017 – LILLE

15 februarie 2017 – STRASBOURG

16 februarie 2017 – DIJON

17 februarie 2017 – NANTES

Foto: Vladimir Cosma – facebook

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.