535.500 de euro, pentru o ediție foarte rară a unui roman de Proust
https://www.ziarulmetropolis.ro/535-500-de-euro-pentru-o-editie-foarte-rara-a-unui-roman-de-proust/

O ediţie foarte rară din „Swann”, primul volum al romanului ”În căutarea timpului pierdut”, a fost vândut luni la casa de licitaţie Sotheby’s cu peste o jumătate de milion de euro. O comoară pentru bibliofili, volumul este unul dintre cele cinci exemplare ale lui „Swann” imprimate pe hârtie japoneză sau „washi” de către Marcel Proust (1871-1922).

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2017

Trei exemplare din aceste cărți rare și prețioase sunt deținute de un singur proprietar, în timp ce un al patrulea a dispărut în Al Doilea Război Mondial fără a mai apărea vreodată.

Volumul, cumpărat de o persoană prezentă în sala de licitație, nu a mai apărut public din 1942, când văduva proprietarului său l-a scos la licitație la Drouot. Acesta a fost achiziționat de Roland Saucier, director al librăriei Gallimard din Paris, și a rămas de atunci în familia librarului decedat în 1994.

Volumul, care poartă numărul cinci, i-a fost oferit de Proust lui Louis Brun, editorul său de la Grasset. Mare bibliofil, Louis Brun a adăugat la exemplarul său documente manuscrise ale lui Marcel Proust, care au fost legate la finalul volumului.

Aceste documente, opt în total, dezvăluie un Marcel Proust surprinzător. Pentru a-și promova cartea, scriitorul le propune prietenilor din presa pariziană să publice în ziarele lor critici elogioase pentru romanul său.

Toate mijloacele sunt bune pentru scriitor, scrie AFP. El le propune bani ziarelor și scrie el însuși articolele pe care dorește să le vadă publicate. În același timp, romancierul este foarte atent să nu fie descoperit. Ecourile pe care le redactează singur trebuie să rămână anonime, insistă el.

Din punctul de vedere al lui Benoît Puttemans, specialist în manuscrise la Sotheby’s, plata unor critici elogioase era o „practică curentă în epocă”. Trebuie amintit că a trebuit să se lupte cu ardoare pentru a găsi un editor. El se va confrunta cu numeroase refuzuri înainte ca Bernard Grasset să accepte să publice romanul, pe cheltuiala autorului, în noiembrie 1913.

Surprins de succesul cărții, Gaston Gallimard reușește să-l convingă pe Proust să se alăture editurii sale. Proust va obține premiul Goncourt în 1919, în timp ce se afla sub contract cu editura Gallimard.

Foto: Proust – facebook

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.