26 de documentare românești în selecția competițională București Docuart Fest 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/54468/

Festivalul de film documentar Bucureşti Docuart Fest şi-a încheiat etapa de preselecţie a producţiilor ce urmează să fie proiectate la cea de-a 4-a ediţie programată în această toamnă, în perioada 30 sept. – 4 oct. la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Țăranului. 

Un articol de Liliana Matei|25 august 2015

Această primă selecție a filmelor a fost realizată de o comisie formată din criticii de film Anca Grădinariu, Florin Barbu și Mihai Fulger. Mai mult de 60 de documentare au fost înscrise în cadrul festivalului, în cele 3 secțiuni existente.

În cele din urmă, membrii au selectat 8 producții pentru categoria studențească, 12 pentru cea principală și 6 pentru cea dedicată documentarului de televiziune. Aceasta din urmă este o categorie nou introdusă odată cu ediția din acest an. Cel de-al doilea juriu format din specialiști ai cinematografiei autohtone va desemna în cea de-a doua rundă câștigătorii București Docuart Fest din perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2015.

„Recunosc că am fost puţin speriată de numărul mare de înscrieri, dar munca de selecţie a fost o plăcere şi, din nou, o continuă revelaţie. Anul acesta calitatea documentarelor s-a dovedit a fi atât de mare, încât au rămas pe dinafară producţii remarcabile care, într-un an mai sărac, ar fi intrat. M-a bucurat şi diversitatea lor: documentarelor social-observaţionale li s-au adăugat cele investigative, etnografice, biografice, istorice, etc. Unele m-au oripilat şi revoltat, altele m-au captivat sau m-au emoţionat până la lacrimi. Pentru un gen considerat odinioară ruda săracă a ficţiunii, documentarul românesc e, în acest moment, suprinzător de bogat”, spune Anca Grădinariu.

Din rândul creațiilor studențești, vor putea fi urmărite în cadrul festivalului filmele: Roboțelul de Aur (R.: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Dincolo (R.: Răzvan Chirilă), Mohamed Tomescu (R.: Olesya Bortnyak),  Brudina (R.: Dragoș-Mihai Hanciu), Românești (R.: Artur Boruzs), Fiul soarelui (R.: Marieta – Denisa Manolache), Fotografiile rămân (R.: Raluca Vlad) și Will Fred (R.: Józsa Levente).

La secțiunea principală vor fi proiectate producțiile: Paşaport de Germania (R.: Răzvan Georgescu), Toto şi surorile lui (R.: Alexander Nanau), Omul negru (R.: Alexandru Tudora), Aliyah DaDa (R.: Oana Giurgiu), Meserie naturală (R.: Florin Andreescu), Reţeaua (R.: Claudiu Mitcu), Stația #15033 (R.: Iulia Matei), Afară (R.: Andrei Schwartz), Noi în anul 2000 (R.: Tedy Necula), 7 cuvinte (R.: Negoiță Andrei), Omul pasăre (R.: Alexandru Mavrodineanu, Mihai Grecea) și, de asemenea, Te iubesc, Ion şi Doina (R.: Leontina Vatamanu).

În cele din urmă, categoria dedicată documentarelor de televiziune își va face debutul cu titluri ca: Călușarii din Bârla (R.: Adriana Oprea), Cum arată insolvența la români (R.: Răzvan Butaru), Televiziunea la zidul revoluţiei (R.: Cornel Mihalache), Şi Dumnezeu a creat bărbatul (R.: Diana Deleanu), 1990 – între „golani” şi „criptocomunişti” (R.: Liviu Tofan) și Întunericul care doboară popicele  (R.: Cosmin Tomoroga).

,,După trei ani în care am văzut toate filmele înscrise în festival, pot spune că documentarul românesc are un viitor frumos. Aștept cu nerăbdare ca mai mulţi studenţi şi absolvenţi ai unor facultăţi de specialitate din Bucureşti sau Cluj, prezenţi deja cu filme în programul Docuart Fest, să facă pasul către competiţia principală, aşa cum a făcut-o Iulia Matei la această ediţie. Salut introducerea unei secţiuni competiționale pentru documentarele de televiziune, producţii care sunt foarte rar analizate competent, fără prejudecăți”, spune Mihai Fulger, critic de film.

În această ediție a festivalului, secțiunea „Documentar de televiziune” nu este singurul element de noutate, organizatorii anunțând numeroase surprize care se alătură obișnuitelor discuții interactive de tip Q&A, sesiunilor de master class și programului cultural încărcat. De altfel, festivalul a cumulat până în prezent 90 de filme documentar proiectate în colaborări cu peste 60 de regizori, studenți și profesioniști, participanți la sesiunile de întrebări și răspunsuri.

„Ca de fiecare dată în ultimii 4 ani, eu și colegii mei am ales o combinație convingatoare, zic eu, de filme consacrate deja („Toto și surorile lui”, „Rețeaua”, „Pașaport de Germania”), condimentate cu noi nume, promițatoare, mai ales din secțunea studentească. Temele variate și mijloacele artistice pe care regizorii le-au folosit mă fac să fiu mulțumit și încrezător în destinul genului ăsta cinematografic care, să fim sinceri, e destul de vitregit în general. Pe scurt, nu ratați nicio proiecție, niciun film și nicio întâlnire cu invitații din festival. Toată admirația și susținerea pentru ce se întâmplă  de câțiva ani la Docuart„, este recomandarea lui Florin Barbu.

 

 

 

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.