65 ani fără Dinu Lipatti
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-ani-fara-dinu-lipatti/

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalităţi o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital şi un simpozion de muzicologie.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2015

Chiar în data de 2 decembrie, între orele 10.00 și 17.00, Monica Isăcescu și Ștefan Costache, coordonatori ai proiectului, vor realiza în direct o emisiune-maraton live, în care alături de invitații lor, vor pune în lumină cele mai importante aspecte legate de interpretul și compozitorul Dinu Lipatti, punctate de audiția celor mai importante înregistrări lăsate de muzicianul stins prematur din viață la vârsta de 33 ani, considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX, la nivel mondial.

Invitații emisiunii sunt: prof. univ.dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, criticul de teatru Marina Constantinescu, pianiștii Viniciu Moroianu, Luiza Borac şi Julien Libeer, actrița Maia Morgenstern, cercetătorul Mark Ainley din Canada.

Tot în 2 decembrie, de la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul pianistului Mihai Ritivoiu, organizat de Radio România Muzical la Muzeul Național Cotroceni. Mihai Ritivoiu, în prezent masterand la Guidhall School of Music and Drama din Londra, este câștigătorul Concursului de pian organizat de Radio România Muzical, sub semnul lui Lipatti, în 2010 și de asemenea, al Concursului George Enescu din 2011.

Programul concertului include lucrări de Bach, Mozart, Chopin, Debussy, Lipatti și Franck. Intrarea la recital se face exclusiv pe bază de invitație. În pauza recitalului va fi proiectat mini-documentarul „Dinu Lipatti. The Hunt for Lost Recordings”, realizat de cercetătorul canadian Mark Ainley.

În 26 noiembrie, de la ora 14.00, Radio România Muzical organizează, la Universitatea Națională de Muzică din București, Simpozionul Internațional de Muzicologie „Dinu Lipatti – personalitate plurivalentă a muzicii româneşti şi internaţionale”.

12 lucrări vor fi prezentate în cadrul simpozionului de muzicologi din România, Germania, Belgia, Canada, printre lectori regăsindu-se cercetători pasionați ai vieții și creației lui Dinu Lipatti, ca Grigore Bărgăuanu și Mark Ainley (Canada), alături de numele a trei realizatori Radio România Muzical: dr. Monica Isăcescu, dr. Ioana Marghita și Ștefan Costache.

Intrarea publicului este liberă.

Cu ocazia simpozionului, va putea fi vizionată și instalația audio-vizuală interactivă realizată de compozitorul Cătălin Crețu, pe baza unor fotografii ale lui Dinu Lipatti, un proiect produs de Centrul de muzică electro-acustică și multimedia al UNMB.

Foto: Dinu Lipatti – wikipedia

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.