7 BLESTEME…cerute, fãcute şi legate la Muzeul Ţãranului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/7-blestemecerute-facute-si-legate-la-muzeul-taranului-roman/

Joi, 15 noiembrie, Muzeul Ţãranului Român va fi locul în care blestemele vor prinde viaṭã. Inspiratã din folclorul românesc, din blesteme, descântece şi vrãji, piesa ‘’7 BLESTEME…cerute, fãcute şi legate’’ va prezenta o multitudine de situaṭii interesante. Printre acestea se numãrã blestemul şarpelui la naştere; Descântecele pentru aflarea norocului în dragoste în noaptea Sfântului Andrei; Paparuda; […]

Un articol de Andrada Văsii|31 octombrie 2012

Joi, 15 noiembrie, Muzeul Ţãranului Român va fi locul în care blestemele vor prinde viaṭã. Inspiratã din folclorul românesc, din blesteme, descântece şi vrãji, piesa ‘’7 BLESTEME…cerute, fãcute şi legate’’ va prezenta o multitudine de situaṭii interesante. Printre acestea se numãrã blestemul şarpelui la naştere; Descântecele pentru aflarea norocului în dragoste în noaptea Sfântului Andrei; Paparuda; Cãmaşa ciumii; Fãcãtura pe ursitã; Blestemul naşilor la nuntã  dar şi fãcãtura cu legãturile mortului şi jocurile de priveghi la înmormântare. Piesa promite sã treacã spectatorii prin numeroase stãri, de la fricã la râsete.

 

Din distribuṭie amintim pe: Magda Catone (baba Satului), Andrei Runcanu (tânãrul care este dus cu forṭa de iubita sa la vrãjitoare), Carla Maria Teaha (fata care vrea sã-şi lege iubitul prin farmece), Irina Strungareanu (sufletul tinerei), Florentin Munteanu (sufletul tânãrului), Gabriel Fãtu (lãutarul). Scenariul şi regia sunt semnate de cãtre Chris Simion.

 

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești