75 de ani de istorie a Teatrului Țăndărică la Muzeul Copilului București
https://www.ziarulmetropolis.ro/75-de-ani-de-istorie-a-teatrului-tandarica-la-muzeul-copilului-bucuresti/

Teatrul de Animaţie Țăndărică va prezenta, în perioada august – decembrie 2020, la Muzeul Copilului din Bucureşti, proiectul Expoziţie Interactivă/Muzeul Itinerant Perpetuum Țăndărică, ce constă într-o prezentare artistică a patrimoniului Teatrului de Animaţie Țăndărică.

Un articol de Liliana Matei|21 august 2020

Păpușile sunt alese dintr-o istorie de 75 de ani a teatrului și marchează principalele repere de viziune plastică a teatrului de animație.

Particularitatea proiectului Perpetuum Țăndărică constă în caracterul contemporan al scenografiei de păpuși prin prezentarea tendințelor estetice și a tehnicilor actuale de construcție. Sunt expuși atât pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete – obiect de joc sau operă de artă – cât și creațiile scenografiei de păpuși din repertoriul actual al Teatrului de Animație Țăndărică.

„Copilul își formează o cultură cu foarte multe imagini, gândește în imagini, se joacă cu imaginile, memorează vizual. Aud mereu sintagma „copiii de azi nu mai citesc”. Nu e chiar așa! Ei își iau informațiile altfel decât noi, trebuie să îi încurajăm să lucreze cu noua tehnologie, cu noile lor „cărți”, gadget-urile. Este esențial să ținem mereu cont de ei. Vrem să vină spre noi, așadar trebuie să avem grijă să nu îi plictisim, să nu îi „culturalizăm” forțat! Să vină la teatru ca la joacă, cu căutare, cu prietenie, cu fericire și chiar cu obrăznicie, dacă vreți. Să le asigurăm un loc în care ei să fie… Liberi”, a declarat Călin Mocanu, managerul Teatrului Țăndărică.

Muzeul Copiilor este un spațiu educativ, creativ și inovativ înființat la inițiativa Primarului General Gabriela Firea. Muzeul Copiilor va fi structurat pe secțiuni tematice – artă şi cultură, științe, geografie, istoria oraşului, tehnologie/ inovație şi gastronomie – în care vor fi organizate expoziții interactive, diverse evenimente, lecții deschise şi întâlniri cu artişti.

Expoziția „Perpetuum Țăndărică” este organizată de Primăria Capitalei prin Teatrul de Animație Țăndărică și poate fi vizitată în perioada august – decembrie 2020 la Muzeul Copilului din București.

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

20
/06
/23

Spectacolul are la bază textul „Exit, Pursued by a Bear“ al scriitoarei americane Lauren Gunderson, unul din cei mai jucați dramaturgi contemporani americani. Piesa este o comedie neagră, iar adaptarea românească, sub regia lui Laurențiu Rusescu, conține și o serie de date referitoare la violența asupra femeilor în familiile din România, adăugând o dimensiune serioasă poveștii, devenind astfel și un manifest împotriva violenței domestice.

20
/06
/23

Pe 21 iunie, Women in Music Romania dă startul unei noi serii de evenimente la Cărturești Modul (strada Acedmiei, nr. 18-29). Seria HerStory, își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România. Prima invitată este Olga Juverdeanu - Director General Global Records, în prezent cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

20
/06
/23

Opera Națională București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” - un performance susținut de coregraful Gigi Căciuleanu și „Altitza” - un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naționale București.

20
/06
/23

Spectacolul „Lumea lui Frank” după textul dramaturgului Alexandru Popa, pus în scenă de Vlad Zamfirescu, la Teatrul Metropolis, propune un joc ușor terifiant, pe de o parte eliberator, care la final te așază față în față cu propria realitate, cu propriile întrebări despre realitate, despre adevărul lumii tale.

19
/06
/23

Vineri, 23 iunie 2023, stagiunea de concerte de la Sala Radio se încheie cu un eveniment special: trei dintre ansamblurile instituției - ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU) și CORUL DE COPII RADIO (pregătit de RĂZVAN RĂDOS) - vor interpreta Simfonia nr. 3 în re minor de MAHLER, cea mai lungă simfonie din repertoriul clasic.