847 de dansatori profesioniști din toată lumea au aplicat pentru o audiție la Teatrul de Balet Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/847-de-dansatori-profesionisti-din-toata-lumea-au-aplicat-pentru-o-auditie-la-teatrul-de-balet-sibiu/

Teatrul de Balet Sibiu organizează în data de 11 martie 2023, la studioul de repetiţii din Parcul Tineretului, nr. 1, o audiţie deschisă pentru stagiunea 2023 – 2024, care va începe în luna septembrie a anului curent şi se va încheia în luna iulie 2024.

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2023

847 de dansatori profesioniști din România, Japonia, Spania, Franța, Marea Britanie, Belgia, Scoția, Polonia, Portugalia, SUA, Australia, Italia, Canada s-au înscris pentru audiția deschisă, iar dintre aceștia 107 au fost invitați la Sibiu pentru pentru audiția organizată de baletul sibian. Din juriul de selecție a noilor dansatori care vor dansa pe scena Teatrului de Balet Sibiu din luna septembrie a.c., fac parte alături de Ovidiu Dragoman, directorul instituției, prim-solista Adela Floricioiu, coregrafa neozeelandeză Aleisha Gardner și maestra de studii de origine italiană Sabrina Rinaldi.

„În fiecare primăvară organizăm la Sibiu o audiție pentru noi dansatori care să se alăture corpului de balet al Teatrului de Balet Sibiu în următoarea stagiune. La 15 ani de la înființarea baletului sibian, deși suntem o companie tânără de dans, interesul dansatorilor pentru o colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu este unul foarte crescut. Dincolo de numărul impresionant al dansatorilor care sunt interesați să vină la Sibiu din toate colțurile lumii, ceea ce ne bucură cel mai mult este calitatea extraordinară tehnică și artistică a acestora. Sperăm ca în viitor să putem crește numărul dansatorilor din corpul de balet, de la 38 câți sunt acum, la 48 de dansatori, număr ce ar reprezenta minimul necesar pentru a crește frecvența spectacolelor prezentate publicului la Sibiu.” Ovidiu Dragoman, Director Casa de Cultură a Municipiuli Sibiu – Teatrul de Balet Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu a fost înființat în anul 2008 și a funcționat în primul an cu doar doar zece dansatori. Astăzi corpul de balet numără 34 de dansatori proveniți din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Republica Dominicană, Brazilia, Cuba și Ucraina. Teatrul de Balet Sibiu este prima companie de dans din România cu o componență internațională a corpului de balet, model adoptat în momentul de față și de celelalte corpuri de balet, ale teatrelor naționale din țară. Ceea ce definește Teatrul de Balet din Sibiu în peisajul companiilor de balet din România nu este doar componența sa internațională și repertoriul său care include atât producții de balet clasic, cât și producții de dans contemporan și de balet neoclasic, dar mai ales calitatea tehnică și artistică excepțională a dansatorilor. În cei 15 ani de la înființarea sa, Teatrul de Balet Sibiu, a marcat o serie de premiere importante, care au rămas până astăzi unice în peisajul cultural românesc:

• Singura companie de dans din România care are în repertoriu un spectacol de balet neoclasic inspirat de opera lui Eugen Ionesco: „Trilogie Ionesco” (Lecția, Scaunele și Rinocerii), coregrafia Monica Fotescu-Uță

• Singura companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de teatru-dans inspirat de romanul lui Dan Lungu: „Sînt o babă comunistă!”, coregrafia Aleisha Gardner, spectacol care se bucură până astăzi de aprecierea publicului. Originară din Noua Zeelandă, Aleisha Gardner este membru permanent al trupei încă din 2008 și coregraf al mai multor spectacole produse de instituție.

• Prima companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de dans contemporan inspirat de viața și operele lui Constantin Brâncuși „Nu mai sunt eu”, coregrafia Daniel Alexandru Dragomir

• Instituția a fost deschizător de drumuri în România și în ceea ce privește susținerea noii generații de coregrafi, înțelegând importanța încurajării creației coregrafice contemporane. În cadrul programului „Geneza”, lansat în 2010, mulți tineri aflați la începutul carierei și care astăzi sunt cunoscuți în țară și străinătate, au debutat la Sibiu, pe scena Teatrului de Balet Sibiu.

În prezent, repertoriul Teatrului de Balet Sibiu cuprinde cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: Lacul lebedelor, La fille mal gardée, Corsarul, Don Quijote, Coppelia, Frumoasa din pădurea adormită, Romeo și Julieta, Giselle, Spărgătorul de nuci, Raimonda, Șeherezada, Paquita, Chopiniana, Baiadera, Arlechinada, dar și producții de dans contemporan, balet neoclasic, teatru-dans. Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, prin Teatrul de Balet Sibiu, susţine anual proiecte de anvergură, iar în cei 15 ani de existență ai baletului sibian, instituția a participat la numeroase turnee internaționale în țări precum: Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Turcia. De la înființarea în 2008, a corpului de balet, deși nu a avut niciodată un spațiu propriu pentru desfășurarea spectacolelor, instituția a prezentat publicului (indoor sau outdoor), nu mai puțin de 72 de lucrări coregrafice în premieră, fie de balet clasic, fie de dans contemporan, balet neoclasic și teatru-dans, create atât de nume sonoare și consacrate ale scenei dansului din România (Mihai Babușka, Sergiu Anghel, Beatrice Rancea, Livia Gună, Pavel Rotaru, Florin Brândușă, Valentin Barteș, Doina Botiș, Liana Iancu, Cristina Hamel, Monica Fotescu-Uță, Oleg Danovski Jr., Mihai Mândruțiu, Vasile Petrițiu, Ioan Tugearu, Sandra Mavhima etc) sau străinătate (David Robertson, Andrei Litvinov, Kirill Ermolenko, Alexander Mishutin, Mehmet Balkan, Martin Chaix), dar și de tineri coregrafi.

Foto: Ovidiu Matiu / TBS

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).