Descoperă zona Dorobanți, printr-o plimbare organizată de Fundația Calea Victoriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-zona-dorobanti-printr-o-plimbare-organizata-de-fundatia-calea-victoriei/

Inspirăm prin arte şi cultură ” este motto-ul Fundaţiei Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste şi de cultură. Numele Fundaţiei recuperează şi celebrează o tradiţie culturală puternică a Bucureştiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european şi cultivat al Capitalei.

Un articol de Cristina Enescu Aky|23 mai 2017

Prin organizarea de cursuri interactive pe diferite subiecte ale artelor umaniste și culturii generale (de la actorie și istoria cinematografiei, antropologie și istoria artei până la design interior, filozofie și retorică, fotografie, modă, spiritualitate etc), FCV este un pol activ de cultură vie în București, transmisă într-un mod relaxant și interesant pentru toate categoriile de public.

Unul dintre proiectele cele mai de succes ale Fundației Calea Victoriei sunt tururile ghidate prin zone mustind de istorie, cultură și povești din București. Sâmbătă, 27 mai, Fundația lansează publicului invitația de a descoperi poveștile ascunse ale uneia dintre cele mai selecte și frumoase zone din Capitală, Dorobanți. Cum a apărut cartierul Dorobanți, ce obligație aveau cei care doreau să construiască aici, ce istorii culturale și personale ascund casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Garajele Regale, Capela Sacre Coeur sau Muzeul Zambaccian sunt câteva dintre lucrurile interesante pe care le veți afla participând la acest tur. Ghidul turului este Anita Sterea, doctor în istorie, lector de istoria sportului la Școala Națională de Antrenori, ghid turistic, organizatoare de tururi culturale pentru liceeni și lector al Fundației Calea Victoriei, împreună cu care organizează de mai mulți ani plimbări ghidate de primăvară și toamnă prin București.

O plimbare în zona cuprinsă între Bulevardul Aviatorilor şi Bulevardul Dorobanţi – zona străzilor cu nume de Capitale – reprezintă în Bucureştiul zilelor noastre o adevărată călătorie în timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate şi restaurate,  construite cu precădere în perioada interbelică, zona Capitalelor oferă publicului larg ocazia să vadă vile construite în prima jumătate a secolului XX, cu adevărat splendide. Construită cu scopul de a găzdui mai ales ambasade şi reşedinţe de ambasadori, zona Capitalelor a păstrat un parfum aparte, elitist.

Casele spectaculoase din zona Capitalei apar în urma parcelării proprietăţii familiei Filipescu la început de secol XX, cartierul având o dezvoltare oarecum similară cu zona Ioanid. Cei care doreau să-şi achiziţioneze un lot în parcul Filipescu pentru a ridica o construcţie erau nevoiţi să respecte nişte reguli stricte, printre care înălţimea clădirii nu trebuia să depăşească 13 m. Respectând aceste reguli astăzi ne bucurăm de un cartier cu străzi şi trotuare largi şi vegetaţie bogată.

Denumirea de Calea Dorobanţi este dată în urma Războiului de Independenţă 1877-1878 şi provine de la faimoasele trupe militare care purtau celebrele uniforme împodobite cu pană (dorobanţ). Iniţial Calea Dorobanţi pornea din Piaţa Victoriei sau Podul Mogoşoaiei, iar din 1899 strada se restrânge la traseul existent şi astăzi.

De-a lungul plimbării vom explora străzile cu nume de capitale şi vom povesti de familia Filipescu, vom vedea casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Garajele Regale, Statuia Aviatorilor, Capela Sacre Coeur, Muzeul Hărţilor, Muzeul Zambaccian etc.

Punctul de plecare este Staţia de Metrou Piaţa Victoriei, ieşirea spre Bulevardul Aviatorilor – Guvern.

Vă puteți înscrie aici.



30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.