A fost descoprit „ultimul” da Vinci
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fost-descoprit-ultimul-da-vinci/

O schiţă anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitaţii franceză de către un medic pensionar. Casa de licitaţie Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o „descoperire extraordinară”.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2016

Schița, care îl înfățișează pe Sfântul Sebastian legat de un copac, iar pe spate are note și diagrame despre lumină și umbră,  a fost autentificată de către o expertă de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Potrivit casei de licitații, acesta ar fi primul da Vinci „nou” descoperit în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, o pictură „pierdută” a lui Hristos Mântuitorul lumii a fost atribuită artistului în 2011.

Potrivit New York Times, schița se afla printre cele 14 desene care au fost aduse la Tajan pentru a fi evaluate de către Thaddee Prate, directorul secțiunii dedicate picturilor vechilor maeștri din cadrul casei de licitații.

Prate a identificat „un desen interesant din secolul al XVI-lea” și a solicitat o a doua opinie de la un expert de artă din Paris. Expertul și-a dat seama că schița a fost realizată de un artist stângaci și a descoperit două desene mai mici, cu conținut științific, pe partea din spate a schiței.

Potrivit lui Carmen Bambach, expertă din cadrul Muzeului Metropolitan de Artă, desenul a fost realizat între 1482 și 1485, perioadă în care Vinci lucra la Milano.

Foto: schiță de Leonardo da Vinci – facebook

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.