“A fost odată o pădure” – o călătorie în adâncurile junglei
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fost-odata-o-padure-o-calatorie-in-adancurile-junglei/

Il était une forêt / A fost odată o pădure, cel mai recent film documentar al lui Luc Jacquet (Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur), va intra în cinematografe începând din 14 iunie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2014

Realizat de Luc Jacquet în colaborare cu The Walt Disney Company France, cu asociaţia franceză Wild-Touch şi împreună cu botanistul Francis Hallé, Il était une forêt / A fost odată o pădure este întruchiparea unui proiect mai vechi, acela de a face un film de mare amploare pe tema pădurilor virgine.

Pentru prima oară, o pădure tropicală se va naşte chiar sub ochii noştri. Filmul va introduce spectatorul într-o lume care nu a mai fost văzută niciodată. O lume de o  frumuseţe şi o naturaleţe fascinante, aflată într-un echilibru perfect, în care fiecare element – de la cel mai mic la cel mai mare – joacă un rol esenţial.

Il était une forêt este o călătorie în adâncurile junglei tropicale, chiar în inima Vieţii de pe Pământ, cel mai mare plămân natural al Terrei. Luc Jacquet ne invită acum să descoperim acest univers incredibil de luxuriant al pădurilor tropicale care, de milenii, evoluează chiar sub ochii noştri, într-o discreţie totală, protejându-şi secretele în spatele aparentei lor imobilităţi.

Il était une forêt / A fost odată o pădure, este distribuit în România de Independenţa Film şi va putea fi văzut la cinematograf începând de vineri, 13 iunie, la Cinemateca Union, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) și la Cinema Elvira Popescu (de sâmbătă, 14 iunie), din București.

Il était une forêt / A fost odată o pădure a fost filmat în două păduri de pe două continente diferite: în Gabon (Africa) şi în Peru (America).

Botanistul Francis Hallé explică: “Aceste două păduri prezintă caracteristici complet diferite. La prima vedere, ele par identice: lumina, sunetele, copacii, umiditatea etc. În ciuda acestui fapt, paradoxul este că nu există un singur copac, un singur animal care să fie la fel în ambele păduri. Totul este diferit. Dacă legi la ochi pe cineva şi-l iei cu tine într-una din aceste două păduri, dacă persoana respectivă nu este un specialist, el va fi incapabil să precizeze în care din cele două locuri de află, pe un continent sau pe celălalt. Şi acest lucru este valabil nu numai în America şi Africa, dar şi în Asia.”

Regizorul Luc Jacquet şi ideea filmului

Regizorul Luc Jacquet, autorul filmelor Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur şi Le renard et l’enfant / Fetița și vulpea, povesteşte despre proiectul Il était une forêt:

“În călătoriile mele prin întreaga lume am putut fi martor la degradarea planetei. Unele din cele mai frumoase şi bogate locuri sunt pe cale de dispariţie, fără ca noi să putem opri acest fenomen. Am creat Asociaţia Wild – Touch tocmai având convingerea că nu putem filma natura ca şi cum nimic nu s-ar înâmpla, pentru a pune în valoare experienţa mea şi notorietatea venite în urma filmului precedent, Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur, în slujba marilor cauze ale salvării mediului înconjurător.

Însoţind Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur pe toate continentele am realizat că, prin intermediul filmului, oamenii au devenit conştienţi de încălzirea globală şi de problema viitorului Antarcticii. Mulţi oameni de ştiinţă mi-au cerut să fac un film care să le susţină cauza. Eu am simţit nevoia să vorbesc într-un mod diferit despre păstrarea naturii, prin implicarea emoţiei cinema-ului şi a unei medieri ştiinţifice de calitate”.

Il était une forêt / A fost odată o pădure este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Foto: captură film

 

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.