„A Hero”, filmul lui Asghar Farhadi, premiat la Cannes cu Grand Prix, din 25 februarie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-hero-filmul-lui-asghar-farhadi-premiat-la-cannes-cu-grand-prix-din-25-februarie-in-cinema/

„Un erou”/ „A Hero”, noul film al cineastului iranian Asghar Farhadi, o poveste despre onestitate şi onoare, care a cucerit juriul de la Cannes 2021, ajunge în cinematografe din 25 februarie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2022

Rahim se află în închisoare din cauza unei datorii neplătite. În timpul unei permisii de două zile, el încearcă să-și convingă creditorul să-și retragă plângerea în schimbul returnării unei părți din această datorie. Ce-ar putea să fie rău în asta? Care ar putea fi consecințele?

Cel mai renumit cineast iranian, Asghar Farhadi, singurul regizor care a fost distins cu două premii Oscar pentru cel mai bun film străin, a creat o poveste complexă despre moralitate și prețul libertății, inspirându-se din câteva povești reale, cu protagoniști ajunși în atenția publicului pentru actele lor de altruism: „Filmul nu a fost inspirat de o anumită poveste, dar am avut în vedere, atunci când am scris scenariul, mai multe știri apărute în presă”.

„Cu Un Erou, Farhadi se întoarce la Iranul natal, prin una dintre cele mai labirintice povești morale cu care există posibilitatea să te întâlnești”, spune Associated Press, în timp ce New Yorker titrează „Farhadi construiește cu răbdare suspansul moral până când abia putem respira”, iar publicața americană The Wrap concluzionează „Filmat cu precizie, scris cu eleganță, desfășurându-se într-un ritm de thriller”.

Asghar Farhadi s-a născut în 1972, în Iran. A realizat primul său scurtmetraj la 13 ani, plus alte cinci înainte de a intra la universitate. În 1998, la terminarea studiilor de teatru și apoi regie la Teheran, avea deja o experiență solidă în realizarea de scurtmetraje și seriale, scrisese scenarii și crease piese radiofonice și emisiuni TV. În 2003, a debutat în lungmetraj cu Dancing in the Dust, iar în 2012 apărea pe lista faimoasei publicații Time a celor mai influenți 100 de oameni ai lumii la 40 de ani. Printre cele mai celebre titluri ale sale se regăsește About Elly, distins cu Ursul de Argint, Nader și Simin, o despărțire/ A Separation, care a câștigat peste 70 de premii, printre care Ursul de Aur la Berlin sau Everybody Knows, cu Penélope Cruz și Javier Bardem, nominalizat la Cannes 2018. A câștigat două premii Oscar pentru Cel mai bun film străin, cu Nader și Simin, o despărțire/ A Separation și Clientul/ The Salesman.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Cinemap, Zile și Nopți, Dinfilme.ro, Films in Frame, Movienews, Spotmedia, Munteanu Recomandă, Ziarul Metropolis

Foto: Amir Hossein Shojaei

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.