A început Bookfest 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-bookfest-2017/

400 de evenimente – lansări de carte, activităţi pentru copii, spectacole, piese de teatru şi concerte – vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2017

La ceremonia de deschidere au fost prezenți prezenți ambasadorii Suediei — Invitat de Onoare Bookfest 2017, Anneli Lindhal Kenny, Israelului — Invitat de Onoare Bookfest 2016, Tamar Samash, și ambasadorul SUA, Hans Klemm, Statele Unite ale Americii – invitat de onoare al ediției Bookfest din 2018.

În cadrul Bookfest, găzduit de pavilioanele C1, C2, C4 și C5 ale Romexpo, își vor lansa cărți, printre alții, scriitorii Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Lucian Dan Teodorovici, Florin Iaru, Nicolae Breban, Radu Paraschivescu, Nicolae Manolescu, Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieș.

De asemenea, în cele cinci zile ale Salonului, unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați ziariști și vor prezenta cărțile la Bookfest. Realizatorul emisiunii Starea Nației, Dragoș Pătraru, va lansa cartea „Unde nu-i cap, vai de popoare”, apărută la editura Litera.  Ramona Ursu revine în atenția publicului cu o carte consacrată protestelor din luna februarie din România intitulată „Noaptea ca hoții”, apărută la editura Humanitas.

La randul sau, Emilia Șercan, cunoscută pentru anchetele referitoare la plagiatele de care au fost acuzați unii dintre cei mai importanți lideri politici din România, va lansa volumul „Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații”, apărut tot la editura Humanitas.

Procurorul general Augustin Lazăr își va lansa miercuri, de la ora 17,00, la Scena Arena, pavilion C1, volumul „Conflictul de interese Teorie și jurisprudență. Studii de drept comparat”, ed. a II-a revăzută și adăugită,”, apărut la editura Universul Juridic.

Fostul vicepremier Vasile Dâncu va fi, la rândul său, protagonistul lansării celui mai recent volum, „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, publicat de editura Școala Ardeleană.

Copiii vor fi răsfățații ediției 2017 a Bookfest, editurile participante pregătindu-le o sumedenie de surprize, concursuri, ateliere științifice, desene pe asfalt sau piese de teatru.

În fiecare zi, de la ora 10,00, micuții vor avea câte o activitate la care să participe, de la construcții cu figurine LEGO, desene pe asfalt și jocuri de rol, până la ateliere de știință și chiar mini-recitaluri de pian.bookfest

Suedia, invitat de onoare 

Invitatul de onoare al actualei ediții a salonului va fi Suedia, care va avea standul în Pavilionul C4, participarea acestui stat la târg desfășurându-se sub motto-ul „Sweden: Creating Stories”.

Oaspeții din Suedia invitați la Bookfest sunt ilustratorii și scriitorii de cărți de copii Stina Wirsen și Marten Sanden, poetele Athena Farrokhzad și Cecilia Hansson, scriitorii Majgull Axelsson și Aris Fioretos, dar și Jacob Dalborg, director al unui trust de care aparțin mai multe case de edituri din Suedia, Johannes Klenell, editor la Galago, și Arina Stoenescu, ilustratoare și editor al editurii pionier press.

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit, programul de vizitare fiind următorul: miercuri, 24 mai: 10,00 — 20:00; joi, 25 mai: 10,00 — 20,00; vineri, 26 mai: 10,00 — 21,00; sâmbătă, 27 mai: 10,00 — 21,00; duminică, 28 mai: 10,00 — 20,00.

Foto: Bookfest  – www.bookfest.ro

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.