A început CALEIDO, primul festival de teatru multicultural din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-caleido-primul-festival-de-teatru-multicultural-din-romania/

În toamna aceasta numărăm minorităţile etnice din România şi punem reflectorul pe bogăţia culturală pe care acestea o aduc ţării. Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietntic, între 27 noiembrie – 1 Decembrie, la Bucureşti. Spectacolele se vor juca la UnTeatru (Sfinţii Apostoli nr 44).

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2017

Accesul este gratuit (în limita locurilor disponibile) pe baza rezervărilor.

„Am norocul mereu de a întâlni oameni care nu dau senzația că aparțin unei majorități sau unei minorități etnice pentru că pur și simplu nu îi interesează tema asta, de altfel singura persoană care are ceva de obiectat legat de etnia maghiară e persoana mea: de când mă știu am pe cineva trist în mine care nu îmi dă pace, în sensul ăsta mă bucur că am ales Bucureștiul și nu Budapesta”, spune Istvan Teglas, actorul care participă în festival cu spectacolul „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half”.

CALEIDO E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, CALEIDO va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic. Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

„Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund. Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru CALEIDO e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Despre asta vom si discuta, dupa fiecare piesa, impreuna cu actori si regizori prezenti in festival. Discutiile vor fi moderate de jurnalistul si scriitorul Andrei Craciun.

Anul acesta am lansat si o campanie socială: spectatorii pot veni cu mancare neperisabilă, sau ne pot da un mail dacă vor să cumpere un cadou pentru un copil, sa-i fie Moș Crăciun. Alimentele le vom distribui in comunitatea din Ferentari cu ajutorul Policy Center for Roma Minorities, iar cadourile le vom duce la Centrul Comunitare La Stela si Dana, tot din Ferentari”, precizează organizatorii.

PROGRAM

27 noiembrie:

  • Ora 18:00 Nu ne-am nascut in locul potrivit – regia: David Schwartz si Alice Monica Marinescu
  • Ora 21:30 The Sunset Limited – regia: Andrei si Andreea Grosu

28 noiembrie:

  • Ora 18:00 Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half – regia: Iris Spiridon
  • Ora 21:30 Frig – regia: Alexandru Bogdan

29 noiembrie:

  • Ora 18:00 Îngrijitorul – regia: Radu Iacoban
  • Ora 21:30 Zeul Măcelului – regia: Dragoș Câmpan

30 noiembrie:

  • Ora 18:00 Opiniile unui Clovn – regia: Anca Maria Colteanu
  • Ora 21:30 Voyeur – regia: Claudiu Istodor

1 Decembrie:

  • Ora 18:00 Cine a omârat-o pe Szomna Ggransca – regia: Mihai Lukacs
  • Ora 21:30 Home – regia: Ionuț Oprea

Istvan Teglaș, în rolul Hedwig din „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half” (regia: Iris Spiridon). Foto: Ștefan Trăsnea

Foto sus: Steluța Popescu (imagine din spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”)

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.