A început Cannes 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-cannes-2019/

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început aseară cu proiecţia lungmetrajului „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch, selectat în competiţie. Juriul este prezidat de Alejandro González Iñárritu, primul mexican preşedinte al juriului din istoria Festivalului de la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2019

Printre vedetele din juriu se numără actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo. Acestora li s-au alăturat creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna NDiaye, din Burkina Faso.

Regizorul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, preşedintele juriului competiţiei, a vorbit, într-o conferinţă de presă dedicată debutului ediţiei de anul acesta a celui mai important festival de film din lume, despre Donald Trump şi zidul pe care preşedintele american susţine că îl va construi la graniţa cu Mexicul, şi despre sălile de cinema pe care le-a apărat în faţa giganţilor de streaming.

„Nu sunt un politician. Ca artist, pot exprima prin munca mea şi cu inima deschisă ceea ce cred că este sincer. Cred că problema cu ce se întâmplă acum este ignoranţa. Oamenii nu ştiu, astfel că sunt uşor de manipulat”, a spus Iñárritu.

Cineastul, premiat de patru ori cu Oscar, cel mai recent pentru „The Revenant” (2015), a mărturisit că a încercat să exprime experienţa imigranţilor în filmul lui „Carne y Arena”, VR, care a avut premiera la Cannes în urmă cu doi ani.

„Ştim cum se încheie această poveste, dacă păstrăm experienţa”, a făcut el referire la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. „Credem că evoluăm tehnologic şi în social media. Pare că fiecare mesaj de pe Twitter este o cărămidă în izolare şi în crearea de ameninţări şi paranoia”.

„The Dead Don’t Die” a deschis Cannes 2019

Festivalul a fost deschis oficial cu proiecția lungmetrajului cu zombi “The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch. Actori precum Bill Murray, Chloé Sévigny, Adam Driver, Tilda Swinton şi Selena Gomez au fost prezenţi pe covorul roşu la proiecţia filmului care a deschis festivalul de pe Croazetă.

 

În competiţia de anul acesta au fost selectate 21 de lungmetraje: „The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch, „Dolor y Gloria”, de Pedro Almodóvar, „Il traditore”, de Marco Bellochio, „The Wild Goose Lake”, de Diao Yinan, „Parasite”, de Bong Joon Ho, „Le Jeune Ahmed”, de Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne, „Roubaix, une lumiére!”, de Arnaud Desplechin, „Atlantique”, de Mati Diop, „Matthias et Maxime”, de Xavier Dolan, „Little Joe”, de Jessica Hausner, „Sorry We Missed You”, de Ken Loach, „Les misérables”, de Ladj Lee, „A Hidden Life”, de Terrence Malick, „Bacurau”, de Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles, „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, „Frankie”, de Ira Sachs, „Portrait de la Jeune Fille en Feu”, de Céline Sciamma, „It Must be Heaven”, de Elia Suleiman, „Sybil”, de Justine Triet, „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino şi „Mektoub, My Love: Intermezzo”, de Abdellatif Kechiche.

Actorul Alain Delon va fi recompensat cu Palme d’Or onorific.

România, pe lângă prezenţa în competiţie, mai este reprezentată în Semaine de la Critique de scurtmetrajul „Ultimul drum spre mare” al lui Adi Voicu.

În plus, regizorul şi producătorul Cătălin Mitulescu face parte din juriul de scurtmetraje şi al secţiunii Cinéfondation.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai.

Lungmetrajul „The Specials/ Hors Normes”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano, cu Vincent Cassel şi Reda Kateb în distribuţie, va fi proiectat în închiderea ediţiei de anul acesta.

În afara competiţiei, spectacolul va fi asigurat de prezenţa pe covorul roşu a unei legende a fotbalului, Diego Maradona, cu ocazia prezentării unui documentar care îi este dedicat, dar şi de cântăreţul Elton John, care va fi prezent pe Croazetă la proiecţia filmului său biografic „Rocketman”.

În finalul festivalului, un alt star hollywoodian, Sylvester Stallone, va prezenta într-o proiecţie specială imagini din filmul „Rambo 5”.

Séléna Gomez, Tilda Swinton

Elle Fanning

Romee Strijd

Julianne Moore

Izabel Goulart

 

Charlotte Gainsbourg & Javier Bardem

Charlotte Gainsbourg & Javier Bardem

Foto: Alejandro Gonzalez Iñárritu – facebook

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.