A început Festivalul Comediei Româneşti! George Mihăiţă: „Aşa să-mi ajute Caragiale!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-comediei-romanesti-george-mihaita-asa-sa-mi-ajute-caragiale/

Duminică 16 iunie, a avut loc deschiderea Festivalului Comediei Româneşti – festCO – ediţia a XI-a (16 – 23 iunie 2013). George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, a fost învestit în funcţia de Primar în Oraşul Comediei Româneşti, pe durata festivalului, iar Teatrul de Comedie a devenit Primărie.

Un articol de |17 iunie 2013

Duminică 16 iunie, a avut loc deschiderea Festivalului Comediei Românești – festCO – ediția a XI-a (16 – 23 iunie 2013). George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, a fost învestit în funcţia de Primar în Oraşul Comediei Româneşti, pe durata festivalului, iar Teatrul de Comedie a devenit Primărie.

Ceremonia, care a avut loc pe o scenă amenajată în faţa teatrului, a fost deschisă de Emanuel Papagheorghiu, directorul Direcţiei de Cultură, Învăţământ şi Turism din Primăria Municipiului Bucureşti. În continuare, dramaturgul Adrian Lustig, în calitatea sa de maestru de ceremonii, i-a invitat pe scenă pe George Mihăiţă şi pe Toni Grecu. Acesta din urmă a devenit pentru o seară Sorin Oprescu. În această ipostază l-a învestit pe George Mihăiţă Primar al Oraşului Comediei Româneşti.

Adrian Lustig (stânga), Toni Grecu şi George Mihăiţă

Cităm din discursul noului primar: „Depun jurământul cu mâna pe inimă: jur să facem săli pline în fiecare seară, să vă facem să râdeţi la fiecare spectacol, să vă ridicăm moralul cu cel mai bun euforizant: râsul! Aşa să-mi ajute Caragiale!“

Cei doi „primari“ au tăiat panglica inaugurală, steagul festCO a fost înălţat, iar spectatorii au fost invitaţi să participe la primele evenimente.

În foaier a avut loc lansarea volumului „Tamara Buciuceanu – O viață închinată scenei“, apărut la editura Litera, în prezenţa Ioanei Bogdan – cunoscut profesionist al TVR şi a autoarei Bogdana Darie.

George Mihăiţă, Ioana Bogdan şi Bogdana Darie

La Sala Radu Beligan a avut loc spectacolul „Zăpezile de altădată“, de Dumitru Solomon, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Gabriela Popescu şi Sandu Pop în rolurile principale.

Teatrul Masca a prezentat spectacolul de succes „Fior d’amor în Bucuresci“, în regia şi cu participarea lui Mihai Mălaimare.

Actori din trupa Teatrului Masca

Ziua a doua la festCO

Astăzi, luni, 17 iunie, în cadrul festCO se vor juca două spectacole aflate în concurs. Primul dintre ele este „Gaițele“, în regia lui Dan Tudor, la ora 19.00, la Teatrul Metropolis. Distribuţia reuneşte în rolurile principale trei din cele mai apreciate actriţe ale scenei româneşti – Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu şi Florina Cercel.

La ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului de Comedie, se va juca „Parfum de viaţă“, de Cristina Keresztes, regia Sorin Militaru. Un recital pe un text contemporan.

În afara concursului se va juca la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, spectacolul „Aleea Soarelui“, de Gabriel Pintilei, la ora 19.00.Acest spectacol a câştigat Marele Premiu în cadrul Festivalului pentru liceeni „Jos Pălăria“ , 2012.

Teatrul Masca va prezenta pe strada Poștei, de la ora 19.30, spectacolul „Coșarii“, în regia lui Mihai Mălaimare, o nouă producţie inedită desfăşurată în aer liber.

09
/12
/16

Teatrul Excelsior prezintă cea mai nouă premieră - #EMOJIPLAY, un spectacol de teatru coregrafic ce aduce în prim plan transformarea comunicării clasice într-un cumul de semne universal recognoscibile. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului Excelsior.

09
/12
/16

Revista România literară a desemnat cel mai recent volum al lui Mircea Mihăieş, “Ulysses, 732. Romanul romanului” (Polirom), drept „Cartea anului 2016” . Din juriu au făcut parte Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel-Cristea Enache, Gabriel Dimisianu, Angelo Mitchievici, Sorin Lavric şi Simona Vasilache.

09
/12
/16

Scumpe domnule Blecher, sunt mulți ani deja de când vreau să vă scriu și mă rețin. N-am îndrăznit, chiar dacă, pe de o parte, vă consider frate. Păstrez acasă un os devorat de un morb, chiar dacă alt nume a purtat boala mea.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

08
/12
/16

Final de decembrie, cu 27 de ani în urmă, la radio, după ani, grei, se difuzează un colind cântat de corul Madrigal. Doi bărbați, tata și fratele lui, oameni destul de greu de impresionat – pentru că viața avusese grijă să-i călească suficient - plângeau discret, privind spre focul din sobă.

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.