A început Festivalul Internațional de Poezie București, ediția 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-international-de-poezie-bucuresti-editia-2019/

Peste 60 de invitaţi din străinătate figurează în programul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (13-19 mai).

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2019

Peste 60 de invitați din străinătate figurează în programul celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București (13-19 mai). De la „clasici” ai genului, precum Ko Un – cel mai important poet sud-coreean, nominalizat de patru ori la Premiul Nobel pentru Literatură –, Marco Antonio Campos – unul dintre cei mai titrați poeți mexicani ai momentului – sau Michel Deguy – laureat al celor mai prestigioase premii literare din spațiul cultural de limbă franceză –, la autori în plină ascensiune, nume precum Robert Prosser (Austria), Krystyna Dąbrowska (Polonia) sau Usha Akella (India).

Aceștia se vor prezenta publicului din capitală în cadrul unor evenimente cu formate extrem de variate: de la lecturi publice de poezie, la dialoguri POETRY – FACE TO FACE, până la mult-așteptatele momente de performance, cu care edițiile din ultimii ani ale Festivalului Internațional de Poezie de la București i-a obișnuit pe iubitorii de artă conceptuală.

 Marco Antonio Campos – unul dintre cei mai titrați poeți mexicani ai momentului
 Michel Deguy – poet multipremiat, laureat al celor mai prestigioase premii literare din spațiul cultural de limbă franceză
 Katalin Ladik – figură legendară a poeziei experimentale din Europa de Est 
 Ko Un – cel mai important poet sud-coreean, nominalizat de patru ori la Premiul Nobel pentru Literatură
 Mai multe informații despre invitați și program, pe fipb.ro

„La fel ca în anii precedenți, seara experimentală de anul acesta, numită Euphonia, revine cu o nouă selecție de poezie sonoră, vizuală, performativă și intermedia, forme indecise, premiere absolute și lucrări create special pentru eveniment. Vor performa nouă poeți, artiști și muzicieni internaționali și români, explorând extensiile din ce în ce mai dinamice și hibride ale creației de gen contemporane: polivocalism, multilingvism, șamanism, improvizație vocală și gestuală, poezie conceptuală, video și electronică. Aș vrea să menționez în mod special prezența unei figuri legendare a poeziei experimentale din Europa de Est, Katalin Ladik, născută în 1942 în Novi Sad, a cărei practică include nu doar poezie scrisă, sonoră și vizuală, ci și performance, muzică nouă, teatru, film și piese radiofonice. Va fi o șansă rară să o vedem atât performând pe scenă la Apolo 111, cât și vorbind despre arta sa într-o întâlnire cu publicul miercuri 15 mai, la Galeria Tranzit, de la ora 19:00” – Simona Nastac, curatoarea proiectului.

Una dintre cele mai importante secțiuni din program dedicate oaspeților din străinătate o reprezintă seria binecunoscută de „Lecturi publice”, proiectul ce reprezintă „firul roșu” al acestui maraton literar care este FIPB.

se desfășoară zilnic, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Calea Victoriei 88 și reunesc atât invitații străini, cât și peste 100 de poeți din România.

În prima zi a evenimentului, invitat special a fost poetul Marco Antonio Campos – unul dintre cei mai titrați poeți mexicani ai momentului.

Miercuri, 15 mai, vor urca pe scena Aulei 11 poeți invitați din străinătate: Ko Un (Coreea de Sud), Usha Akella(India), Eiléan Ní Chuilleanáin (Irlanda), Jean-Marc Desgent (Canada), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România), Federico Díaz-Granados (Columbia), Elena Fanailova(Rusia), Karin Peschka (Austria) și Jaromír Typlt (Republica Cehă). În seara zilei de joi, 16 mai, se vor prezenta în fața publicului și a colegilor români: Juan Carlos Abril (Spania), Gale Burns (Marea Britanie), Krystyna Dabrowska (Polonia), Czeslaw Dźwigaj (Polonia), Nuno Júdice (Portugalia),Dennis Maloney (SUA), Riri-Sylvia Manor (Israel/România), Thomas McCarthy (Irlanda),Albert Mestres (Spania), Adam Puslojić (Serbia), Zurab Rtveliashvili (Georgia/Suedia), Hellmut Seiler (Germania/România), Chris Tănăsescu (transnational), Andrei Zanca (Germania/România).

Vineri, 17 mai, cea din urmă zi dedicată lecturilor publice mixte este realizată sub umbrela proiectului „Sezonul România-Franța”, motiv pentru care oaspeții străini sunt nume cunoscute ale poeziei din Hexagon: Michel Deguy, Marilyne Bertoncini, Werner Lambersy, Françoise Coulmin, Laurine Rousselet, Guy Goffette.

Teatru

Matei Vişniec

Teatrul are un loc aparte în ediția a X-a a FIPB, cu trei spectacole de seară, dintre care două semnate de Matei Vișniec și unul inspirat din texte de Nina Cassian: miercuri 15 mai, Avanpremieră la audiţia cu public a producţiei de teatru radiofonic Cuvintele lui Iov de Matei Vişniec, în prezența dramaturgului, vineri 17 mai, Théâtre du Balcon (Avignon), cu piesa Cum am dresat un melc pe sânii tăi de Matei Vișniec și sâmbătă, 18 mai, „A(m) iubi(t) iubirea”, un spectacol de Cătălina Buzoianu și Roxana Guttman, eveniment cuprins în programul Noaptea Muzeelor 2019.

Lista invitaților români din cadrul FIPB îi include pe: Gabriela Adameșteanu, Adrian Alui Gheorghe, Daniel Bănulescu, Romulus Bucur, Florea Burtan, Valentin Busuioc, Ionuț Calotă, Magda Cârneci, Svetlana Cârstean, Ruxandra Cesereanu, Aura Christi, Ion Cocora, Dan Coman, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Laura Dan, Nichita Danilov, George Daragiu, Mina Decu, Simona Grazia Dima, Caius Dobrescu, Gellu Dorian, Andrei Dosa, Marian Drăghici, Florin Dumitrescu, Teodor Dună, Denisa Duran, Robert Elekes, Dinu Flămând, Horia Gârbea, Irina-Roxana Georgescu, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Ioana Greceanu, Raluca Ialomițeanu, Florin Iaru, Ioana Ieronim, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Ovidiu Komlod, Simona Kessler, Vasile Leac, Iuliana Lungu, Angela Marinescu, Nicolae Mareș, Mircea Martin, Cătălina Matei, Ioan Matiuț, Clara Mărgineanu, Nicoleta Milea, Claudia Minela, Ioana Miron, Alexandru Nathan Moisii, Cosmina Moroșan, Ion Mureșan, Tiberiu Neacșu, Ioana Nicolaie, Oana Ninu, Andrei Novac, Niculina Oprea, Luca Ștefan Ouatu, Dumitru Păcuraru, Cosmin Perța, Denisa Pișcu, Dan Pleșa, Vasile Poenaru, Ioan Es. Pop, Loreta Popa, Nicoleta Popa, Bogdan O. Popescu, Simona Popescu, Maria Postu, Flaviu Predescu, Nicolae Prelipceanu, Alina Purcaru, Theodor Răpan, Livia Roșca, Andra Rotaru, Eugen Simion, Cassian Maria Spiridon, Mihaela Stanciu, Moni Stănilă, Monica Stoica, Passionaria Stoicescu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban, Daniela Șontică, Livia Ștefan, Daniela Toma, Irina Temneanu, Adriana Teodorescu, Eugenia Țarălungă, Dumitru Țepeneag, Eugen Uricaru, Alexandru Vakulovski, Radu Vancu, Lucian Vasiliu, Ioana Vintilă și George Vulturescu.

Foto: Festivalul Internațional de Poezie – facebook

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.

09
/09
/22

CENTENAR La 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, ne amintim de arta și de universului unui prozator unic. Ziarul Metropolis vă prezintă un dialog de arhivă despre relația scriitorului cu teatrul.

29
/08
/22

Cei care vor vedea pe rafturile librăriilor cartea lui Eddie Jaku, Cel mai fericit om de pe Pământ, involuntar vor face o serie de presupuneri privind motivele fericirii sale. Dar, cât de bogată le-ar fi imaginația, tot va fi greu de ghicit că Cel mai fericit om de pe Pământ este un supraviețuitor al lagărelor de concentrare de la Buchenwald și Auschwitz, iar cartea pe care o semnează e mărturia sa cutremurătoare și, paradoxal, plină de speranță, din acel infern.

26
/08
/22

În Cel mai fericit om de pe Pământ, bestseller publicat de Editura Trei și lansat de Eddie Jaku la vârsta de 100 de ani, autorul povestește ce au însemnat cei 7 ani de detenție în lagărele morții. Detaliile sunt surprinzătoare, dincolo de imaginație și fără să poată primi vreo explicație coerentă. De altfel, Eddie Jaku mărturisea că, după ce a fost martorul unor asemenea atrocități și a observat în ce abisuri ale urii poate coborî ființa umană, ani la rând l-a frământat o singură întrebare: De ce?

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).