A început Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Cum a fost prima zi
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu-cum-a-fost-prima-zi/

Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a debutat în forţă azi, cu expoziţii, ateliere pentru actori şi dansatori, seminarii şi conferinţe. Astfel, Facultatea de Litere şi Arte, Teatrul Gong, Primăria Municipului Sibiu, Hotelul Împăratul Romanilor, Muzeul de Artă Contemporană, Casa de Cultură a Studenţilor şi Librăria Habitus au găzduit lucrări de artă decorativă, pictură şi fotografie, iar Dorte Lena Eilers – editor al revistei „Theater der Zeit” – s-a aflat în dialog cu Octavian Saiu.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2017

Evenimentele din spațiile de interior au adus sute de oameni la spectacolele, concertele și proiecțiile de film programate. „Cântăreața cheală”, „O femeie”, „Orgile din Transilvania…o călătorie în timp”, „Parfumul iubirii”, „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, „Prelegere despre nimic”, „Rug”, „Regele David”, „Minetti”, „Tango la înălțime II”, „Hydre”, „Soldatul de ciocolată”, „Rocky Horror Show” și „Solo Goya” au fost încântarea iubitorilor de artele spectacolului.

Pentru publicul care s-a aflat la primele ore ale serii pe Pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu, FITS a luat startul prin spectacolele pline de energie ale companiilor Cie Remue Menage și Waka Chire Band, în timp ce Geschwister Weisheit – High a ridicat nivelul adrenalinei spectatorilor din Piața Mare a orașului. Misia, încântătoarea artistă portugheză, a adus liniștea și farmecul în sufletele tuturor, într-un concert emoționant în care a parcurs drumul muzical de la fado la tango.

Prima seară FITS 2017 s-a încheiat cu tradiționalul foc de artificii oferit de organizatori tuturor celor care asistă în aceste zile la bucuria de a dărui iubire prin artele spectacolului.

„Prima seară de festival ne-a arătat o lună cât inima noastră de mare, o celebrare a temei noastre din acest an, iubirea. FITS aduce, ca de fiecare dată, bucurie pentru toți participanții: am avut toate biletele vândute la spectacolele zilei și sperăm ca acest dar cinstit, curat și adevărat care este festivalul, să fie în continuare preferat de toți cei prezenți în Sibiu în această perioadă”, a declarat Președintele FITS, Constantin Chiriac.

Ziua de 10 iunie este una cel puțin la fel de spectaculoasă din punctul de vedere al evenimentelor programate. George Banu se va afla în dialog cu Robert Wilson la Librăria Habitus, începând cu ora 11:00. La Biserica Evanghelică din Cisnădie va răsuna, la ora 18:00, un concert special de orgă, iar „Metamorfoze”, spectacolul-eveniment al lui Silviu Purcărete, se va juca la Fabrica de Cultură de la ora 21:30.

Nici iubitorii de spectacole de stradă nu sunt uitați, evenimentele începând pe Pietonala Nicolae Bălcescu încă de la orele prânzului (13:00), cu o poveste itinerantă: „Zâna, cerbii și tăietorii de lemne” și continuând cu alte manifestări pline de bucurie și energie.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit. Pentru spectacolele de interior, accesul se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: zilnic, de la ora 9:00 – 20:00, până în data de 18 iunie, inclusiv. Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a acestuia va fi disponibilă în timp util pe www.sibfest.ro. Pentru orice informaţii sau neclarităţi, vă rugăm să vă adresaţi pe e-mail la [email protected].

Fotografii: Dragoș Dumitru, Sebastian Marcovici, Paul Băilă

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.