A IX-a ediție a Săptămânii Comediei, la Brașov, între 18 și 24 iulie 
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-ix-a-editie-a-saptamanii-comediei-la-brasov-intre-18-si-24-iulie/

Săptămâna Comediei, unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale Braşovului, revine cu cea de-a IX-a ediţie anul acesta, între 18 şi 24 iulie, la Teatrul „Sică Alexandrescu” şi la Cinema Astra.

Un articol de Ziarul Metropolis|21 iunie 2022

Ediția din acest an aduce două secțiuni în festival, una de teatru și una de film. Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe www.saptamanacomediei.ro iar biletele au fost puse în vânzare pe www.biletebrasov.ro.

Secțiunea competițională de teatru a Săptămânii Comediei aduce în premieră la Brașov 6 spectacole montate nu doar la teatre de stat, dar și venite din zona teatrului independent, ce propun publicului un umor de bună calitate și adaptări după texte clasice ale căror valoare și mesaj sunt de necontestat.

Program

Luni, 18 iulie: Fetele Pelican, de The Wardrobe Ensemble (2h 10 min), Teatrul Nottara București

Regia și ilustrația muzicală: Horia Suru, scenografia: Doina Levintza, coregrafia: Sophie Duncan, muzica originală: Petre Ancuța, make-up artist: Alexandru Abagiu, grafica: Victor Diaconu, lighting design: Mircea Mitroi.

Distribuția: Crenguța Hariton, Isabela Neamțu, Sorina Ștefănescu, Alexandra Murăruș,

Victoria Cociaș, Alexandru Mike Gheorghiu, Șerban Gomoi / Rareș Andrici, Anda Caropol,

Mihaela Subțirică, Răzvan Bănică.

Marți, 19 iulie: Furtuna, adaptare după W. Shakespeare (1h 20 min), Teatrul Bulandra București

Versiune muzicală: Ada Milea, traducere orientativă: Cristi Juncu, regie, muzică şi versuri: Ada Milea, scenografie / video / lighting design: Andu Dumitrescu, versiuni muzicale electronice: Alin Teglaş.

Distribuția: Cătălin Babliuc, Lucian Iftime, Silvana Negruţiu, Anca Sigartău / Maria Veronica

Vârlan.

Miercuri, 20 iulie: Toxic, de Bruce Kane, traducerea: Florin Piersic jr. (1h 15 min), Teatrul Toma Caragiu Ploiești

Regia: Florin Piersic jr., scenografia: Mihai Androne, asistent regie: Mihai Androne, light design: Ionuț Aldea.

Distribuția: Bogdan Farcaș, Theodora Sandu, Andrei Radu, George Liviu Frincu, Nadiana

Salagean, Clara Flores.

Spectacol recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani

Joi, 21 iulie: Rebarbor, texte de Alexandru Monciu Sudinski (2h), Teatrul Odeon București

Regia: Alexandru Dabija, scenografia: Andrada Chiriac.

Distribuția: Antoaneta Zaharia, Elvira Deatcu, Alina Berzunțeanu, Marius Damian, Mihai

Smarandache, Cezar Antal, Matei Arvunescu, Dan Iosif, Alpha Mini.

Vineri, 22 iulie: Cină cu prietenii, de Donald Margulies, traducere: Irina Velcescu (2h 10 min), Teatrul Bulandra București

Regia: Cristi Juncu, scenografia: Nina Brumușilă, asistenți regie: Tania Drăghici și Larisa Popa, foto: Cosmin Ardeleanu.

Distribuția: Şerban Pavlu, Andreea Bibiri, Ana Ioana Macaria, Vlad Zamfirescu.

Sâmbătă, 23 iulie: Funia, Asociația Jamais-Vu București (1h și 38 min)

Regia: Matei Lucaci-Grunberg, scenografia și costumele: Ariana Miron-Presan, muzica: Sever Bârzan.

Distribuția: Iosif Paștina, Alexandru Papadopol, Vitalie Bichir, Ștefan Huluba, Teodora Dincă,

Sever Bârzan, Alexandru Mănăilă.

Cei cinci profeșioniști în arta dramaturgică ce formează juriul din acest an al secțiunii de teatru din Săptămâna Comediei sunt Maria Zărnescu (teatrolog și critic de teatru), Alina Epingeac (teatrolog și critic de teatru), Doru Mareș (scriitor, translator și cunoscut critic de teatru), Dan Cogălniceanu (actor și managerul Teatrului Sică Alexandrescu) și Ioan Big (scriitor, jurnalist și analist Pop Culture) și vor acorda 5 premii: Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie și Premiul Juriului.

Seara de Gală ce va închide festivalul, pe 24 iulie, aduce publicului spectacolul Rosto – Teatrul Act București, câștigător a patru premii la ediția din 2021 a Săptămânii Comediei (Premiul pentru Cel mai bun actor: Dan Rădulescu, Premiul pentru Cea mai bună regie: Alexandru Dabija, Premiul pentru Cel mai bun spectacol, și Premiu Special al Juriului: Marcel Iureș, pentru excelență în arta actorului). Piesa după I.L. Caragiale, al cărei regizor și scenograf este Alexandru Dabija, îi are în distribuție pe Marcel Iureș, Dan Rădulescu și Ionuț Toader și spune o poveste misterioasă, cu infinite nuanțe despre învățământul românesc, oferind o imagine realistă a societății actuale.

Festivalul va include o secțiune de film dedicată la această ediție filmului românesc de comedie iar programul va include filme pentru spectatorii de toate vârstele. Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe www.saptamanacomediei.ro și pe Facebook Săptămâna Comediei.

Organizatori: Asociația Culturală Fanzin și Teatrul Sică Alexandrescu Brașov.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

26
/07
/23

Toamna se numără... serialele audio, bineînțeles. În perioada 15.09.2023 – 30.10.2023, Asociația Șangri-La Artistic Ground în co-producție cu Societatea Română de Radiodifuziune - Teatrul Național Radiofonic lansează Orbis, serial audio care spune povestea unui grup de jurnaliști ce luptă împotriva unui sistem corupt, înțesat de mistere și întorsături neașteptate de situație.