A murit actorul Dumitru Rucăreanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-actorul-dumitru-rucareanu/

Actorul Dumitru Rucăreanu a decedat duminică, la vârsta de 81 de ani, şi a fost incinerat miercuri, în jurul orei 13.00.

Un articol de Dan Boicea|8 martie 2013

Actorul Dumitru Rucăreanu a decedat duminică, la vârsta de 81 de ani, şi a fost incinerat miercuri, în jurul orei 13.00, a declarat, pentru Mediafax, George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Dumitru Rucăreanu s-a născut pe 26 octombrie 1932, la Ghimbav, în judeţul Braşov, şi a absolvit Facultatea de actorie în cadrul IATC Bucureşti în 1956.

A jucat numeroase roluri la Teatrul de Comedie, între care: Maestrul Croitor, în „Burghezul gentilom” de Moliere, regia Lucian Giurchescu, 1961; Reporterul – „Mi se pare romantic” de Radu Cosaşu, regia David Esrig, 1961; Muller – „Svejk în cel de-al doilea Război Mondial” de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu, 1962; Garry Lejeune – „Scandal în culise” de Michel Frayn, regia Tudor Mărăscu, 1993; Fairchild – „Galy Gay” de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu, 2007; Traian Necşulescu – „…escu de Tudor Muşatescu”, regia Alexandru Dabija ş.a.

Dumitru Rucăreanu a jucat şi pe scena Teatrului Naţional din Craiova.

Pe de altă parte, el a fost cunoscut şi pentru numeroasele roluri jucate în filme, între care „Linişte”, regia Alexandru Boiangiu, 1963, „Dragoste la zero grade”, regia Cezar Grigoriu, Geo Saizescu, 1964, „Camera albă”, regia Virgil Calotescu, 1965, „Asediul”, regia Mircea Mureşan, 1971, „Aventuri la Marea Neagră”, regia Savel Ştiopul, 1972,  „Secretul lui Bachus”, regia Geo Saizescu, 1983, „Sosesc păsările călătoare”, regia Geo Saizescu, 1984, „Cucoana Chiriţa”, regia Mircea Drăgan, 1986, „Secretul lui Nemesis”, regia Geo Saizescu, 1990, şi „Harababura”, regia Geo Saizescu, 1990 ş.a.

Dumitru Rucăreanu a primit, de-a lungul carierei sale, numeroase distincţii şi premii, între care trofeul de excelenţă la Gala Festivalului Comediei Româneşti din 2010. Totodată, el a fost propus să primească premiul pentru întreaga activitate la gala UNITER din acest an.

Actrița Oana Pellea a scris pe Facebook: „Un mare boem a plecat… Dumitru Rucăreanu. Dumnezeu să-l odihnească!“.

29
/09
/16

FEST-FDR2016 oferă artelor spectacolelor sensuri noi. Anul acesta, festivalul organizat de Teatrul Național din Timișoara și-a îmbogățit oferta cu o nouă artă. Pentru prima dată în lunga sa istorie, festivalul timișorean a avut șansa de a oferi publicului său un film de artă, unul dintre cele mai tulburătoare filme ale ultimilor ani: Inimi cicatrizate, o adaptare după scrierile lui M. Blecher, în regia lui Radu Jude.

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

28
/09
/16

La fel ca şi aseară, astăzi, de la ora 18:00, la Teatrul Nottara vor avea loc repetiţii cu presa şi publicul la spectacolul Iarna de Jon Fosse (traducerea: Carmen Vioreanu), în regia lui Mihai Măniuţiu. Distribuţia este alcătuită din Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu.. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

28
/09
/16

Între invitaţii străini de marcă ce vor fi prezenţi în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, se află o altă personalitate de excepţie a scenei dansului contemporan: coregrafa şi dansatoarea Carolyn Carlson – „o pionieră a scenei coregrafice contemporane” – dupa cum o descrie publicaţia Le Monde.

28
/09
/16

Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susține o unică reprezentație cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română (traducerea Mircea Dan Duţă).

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

28
/09
/16

Julieta, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Distribuit de Independenţa Film, "Julieta" va fi lansat în cinematografele românești vineri, 30 septembrie, .Julieta a fost inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro.

27
/09
/16

Pentru că pe 7 octombrie este Ziua Internațională a Zâmbetului, la Teatrul de Comedie luna cadourilor se desfășoară în octombrie. Altfel spus, Teatrul de Comedie a pregătit două noi programe care asigură iubitorilor de teatru accesul gratuit la anumite spectacole din luna Zâmbetelor.

27
/09
/16

“Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film şi spectacol laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut.” – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.