A murit actrița Carmen Stănescu!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-actrita-carmen-stanescu/

“Consider că un popor poate fi numit civilizat atunci când îşi ocroteşte şi îşi respectă bătrânii. La noi însă s-a pierdut demult această calitate. Ne urâm unii pe alţi, aşa cum niciodată nu s-a întâmplat” – Carmen Stănescu. Cunoscuta actriţă s-a stins din viaţă în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 92 de ani.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2018

Când avea 6 ani, părinții au dus-o la Teatrul National, să vadă ”Vlaicu Vodă”. Fascinată de decoruri, de actori, de subiectul piesei, în mintea sa a apărut dorința de a deveni actriță.

În adolescență, a făcut mult sport: volei, tir, natație devenind campioană la tir, dar un accident a determinat-o să renunțe la tir, practicând însă alte sporturi.

A urmat Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică, promoția 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu. A debutat în teatru în 1945, cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa ”Frații Karamazov”, jucată la Teatrul ”Constantin Nottara”.

Primul său rol pe scena Teatrului Național din București a fost Ileana Cosânzeana din spectacolul ”Înșir-te, mărgărite” (1945).

Au urmat nenumărate roluri pe această scenă, interpretând peste 30 de personaje, de-a lungul carierei sale jucând  alături de actori precum: Silvia Dumitrescu Timică, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru, Alexandru Finți, George Calboreanu, Emil Botta, Grigore Vasiliu-Birlic și mulți alții.

Carmen Stănescu s-a lansat în film, în 1958, cu rolul din „Doi vecini” după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu.

A mai jucat în filmele: ”Telegrame” (1959), ”Bădăranii” (1960), ”Tinerețe fără bătrânețe” (1970), ”Frații Jderi” (1974), ”Mușchetarul român” (1975), dar și în serialul TV ”Războiul de independență” (1977)

A făcut carieră și în televiziune alături de Mișu Fotino care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment.

În 2003 a publicat volumul intitulat ”Destăinuiri” (Ed. Universal Dalsi), la lansarea căruia Fănuș Neagu declara că marea actriță Carmen Stănescu este de neegalat.

Toți cei care se încumetă să se arunce în acest iad adorabil și adorat se prefac până la urmă în aburul ce plutește pe vecie în acest iubit lăcaș de tortură care e teatrul. – Carmen Stănescu

Printre distincțiile actriţei, care a fost Societar de onoare al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din anul 2001, s-au numărat Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2000), Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2000), Premiul de excelență în teatru, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de teatru, oferit în cadrul festivității ”Femeile de succes ale anului 2004”.

A fost căsătorită cu actorul Damian Crâșmaru, pe care l-a cunoscut în 1955, când i s-a propus să intre în spectacolul cu piesa ”Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca, în rolul Don Manuel, înlocuind un actor care se îmbolnăvise. Spectacolul avea un succes enorm la public.

‘Pe vremea aceea nu se suspendau spectacolele cu una cu două. Maestrul Sică Alexandrescu, directorul artistic al teatrului, pune urgent dublura. De atunci, nu ne-am mai despărțit, și după trei ani ne-am cununat civil. În biserică am intrat după câțiva ani, la Mănăstirea Sinaia” – Carmen Stănescu

Foto: Carmen Stanescu – cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.