A murit George Banu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-george-banu/

Marele om de teatru, critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale şi una dintre vocile cele mai respectate şi cunoscute ale teatrului românesc şi european, George Banu, ne-a părăsit astăzi.

Un articol de Ziarul Metropolis|21 ianuarie 2023

E dificil să conturăm o sinteză a vieții și activității omului de teatru și de cultură George Banu, dar vom încerca să vă oferim câteva elemente, din care să reiasă importanța pe care a avut-o această mare personalitate în peisajul cultural românesc și francez. A fost în mod cert un mare om de cultură, un erudit dar totodată și un mare povestitor, căruia Monia Lovinescu îi spunea cândva: „Tu povesteşti ca nimeni altul, şi de aceea eşti ascultat”.

George Banu, Andrei Șerban și Matei Vișniec (2019)

A fost ales de 3 ori președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, tot de 3 ori deținătorul Premiului pentru cea mai bună carte în Franța, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle – Paris 3, membru al Academiei Române și singurul romnân care a primit Marele Premiu al Academiei Franceze. A fost coleg de an la Actorie ș totodată coleg de vârstă cu regizorul Andrei Șerban, și a întreținut contacte, dialoguri și prietenii cu multe dintre cele mai mari personalități culturale ale lumii.

„Când profesorul Ion Finteşteanu ne-a spus la amândoi luaţi-vă  tălpăşiţa, tu la Regie şi tu la Critică, oare văzuse el deja în tine că vei deveni un adevărat conducător de grup şi un creator de imagini, lucru care s-a adeverit de cum ai fost transferat, şi că eu aveam să-mi găsesc vocaţia în scris?“ (George Banu, despre sine și colegul său Andrei Șerban)

Iubitor pastionat de teatru și de frumusețea culturii în general, George Banu a fost o prezență constantă și apreciată la multe ediții ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu șiale Festivalului Național de Teatru, susținând numeroase conferințe cu unele dintre cele mai mari și interesante personalități teatrale și culturale ale vremii din România, Europa și de pe alte meridiane. A primit multe distincții la nivel internațional, a publicat zeci de materiale și cărți (fiind autorul a peste 50 de volume de crititică și teorie teatrală în limbile română, franceză și germană) și a fost extrem de activ până relativ recent pe scena culturală.

Regizorul Tompa Gabor:

„A plecat… Lăsând un gol uriaș, de nemăsurat în lumea teatrului și în inimile noastre. Prietenul tuturor oamenilor de teatru, spectatorul cel mai avizat, eseistul de o delicatețe superbă, Omul de Cultură cu o curiozitate infinită, atent la toate detaliile vieții, prezent în permanență cu căldură încurajatoare în cele mai dificile momente ale vieții celor dragi Lui, la curent cu tot ce se întâmplă în viața teatrală de pe Glob, în lumea muzicii, a artelor plastice, colecționar al obiectelor de artă “ rănite”, ochi blând de veghe cu grijă pentru cel mai mic detaliu uman, a îmbrățișat Lumea. De la El am învățat numai Dragoste. Avea un un cuvânt potrivit și cald pentru toți. Opera lui continuă să trăiască și să ne învețe, să ne îmbogățească sufletele și mințile. Drum
lin, Biță, spre Lumina Eternă, de unde să ne trimiți și nouă o rază! Dumnezeu să te odihnească în Pace!!!”

În 2013, George Banu și Sivliu Purcărete au fost primele personalități culturale românești care au primit o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu (un proiect inițiat de Teatrul Național Radu Stanca și celebrat an de an în cadrul Festivalului de la Sibiu). Cu această ocazie, Constantin Chiriac spunea: „Președinte de onoare și președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, Director Artistic al Academiei Experimentale de Teatru de la Paris, președinte al Premiului Europa pentru Teatru, Secretar General al Uniunii Teatrelor Europene, academician și profesor universitar la Sorbona, George Banu primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea teatrului european, în ultimii 40 de ani, a cercetării teatrale, a festivalurilor și evenimentelor culturale, a academismului în Europa și în lume.”

Oana Pellea: „Teatrul universal și teatrul românesc au pierdut o valoare de neînlocuit!

Cumplită veste.CUMPLITĂ.
Nu. NU, Biță. Nu.
nu
Dragul meu prieten, dragul meu…ce pustiu mi-ai lasat în suflet…
Dumnezeu să te țină în LUMINA SA!
Drum lin, prieten drag.
Drum lin, Georges Banu.” 

Pentru a-l sărbători pe George Banu, în colecția Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2013 a apărut cartea „Călătoriile sau orizontul teatrului. Omagiu lui George Banu“, publicată de Editura Nemira. Volumul colectiv a adunat poveşti şi mărturii ale unor creatori importanţi, care au marcat ultima jumătate de secol în teatrul lumii şi care l-au cunoscut şi i-au fost prieteni lui George Banu. (Sursa)

Andrei Șerban despre George Banu:

Mă întreb pentru ce George, plin de o energie debordantă, este mereu pe drum. Chiar şi atunci cand te duci la el acasă, îţi arată obiecte, măşti, amintiri culese din nenumăratele sale călătorii şi, privindu-l, pare a fi încă în călătorie. George dă impresia că nu se instalează niciodată. De ce agitaţia asta? Ce anume caută? Să vadă locuri, să întâlnească oameni? Să cunoască plăcerea diverselor moduri de hrană (culinare şi de alt tip!)? Ce anume îl mobilizează: viaţa sau teatrul? Poate că amândouă. Dar, fără teatru, mă întreb dacă ar fi făcut atâtea calătorii prin continente şi ţări diferite, dacă ar fi căutat, cum spune Claudel, „intervenţia în viaţa noastră individuală şi de zi cu zi a unei chemări exterioare şi superioare nouă“.

Vă invităm să descoperiți șarmul, personalitatea și amploarea operei culturale a lui Goerge Banu atât în arhiva Ziarului Metropolis, unde a fost o prezență constantă, cât și în numeroasele sale articole, cărți, interviuri și apariții. Puteți găsi o scurtă biografie a lui George Banu și în acest articol, precum și într-un interviu pe care l-a acordat colegei noastre Monica Andronescu.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!



28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.