A murit George Banu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-george-banu/

Marele om de teatru, critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale şi una dintre vocile cele mai respectate şi cunoscute ale teatrului românesc şi european, George Banu, ne-a părăsit astăzi.

Un articol de Ziarul Metropolis|21 ianuarie 2023

E dificil să conturăm o sinteză a vieții și activității omului de teatru și de cultură George Banu, dar vom încerca să vă oferim câteva elemente, din care să reiasă importanța pe care a avut-o această mare personalitate în peisajul cultural românesc și francez. A fost în mod cert un mare om de cultură, un erudit dar totodată și un mare povestitor, căruia Monia Lovinescu îi spunea cândva: „Tu povesteşti ca nimeni altul, şi de aceea eşti ascultat”.

George Banu, Andrei Șerban și Matei Vișniec (2019)

A fost ales de 3 ori președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, tot de 3 ori deținătorul Premiului pentru cea mai bună carte în Franța, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle – Paris 3, membru al Academiei Române și singurul romnân care a primit Marele Premiu al Academiei Franceze. A fost coleg de an la Actorie ș totodată coleg de vârstă cu regizorul Andrei Șerban, și a întreținut contacte, dialoguri și prietenii cu multe dintre cele mai mari personalități culturale ale lumii.

„Când profesorul Ion Finteşteanu ne-a spus la amândoi luaţi-vă  tălpăşiţa, tu la Regie şi tu la Critică, oare văzuse el deja în tine că vei deveni un adevărat conducător de grup şi un creator de imagini, lucru care s-a adeverit de cum ai fost transferat, şi că eu aveam să-mi găsesc vocaţia în scris?“ (George Banu, despre sine și colegul său Andrei Șerban)

Iubitor pastionat de teatru și de frumusețea culturii în general, George Banu a fost o prezență constantă și apreciată la multe ediții ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu șiale Festivalului Național de Teatru, susținând numeroase conferințe cu unele dintre cele mai mari și interesante personalități teatrale și culturale ale vremii din România, Europa și de pe alte meridiane. A primit multe distincții la nivel internațional, a publicat zeci de materiale și cărți (fiind autorul a peste 50 de volume de crititică și teorie teatrală în limbile română, franceză și germană) și a fost extrem de activ până relativ recent pe scena culturală.

Regizorul Tompa Gabor:

„A plecat… Lăsând un gol uriaș, de nemăsurat în lumea teatrului și în inimile noastre. Prietenul tuturor oamenilor de teatru, spectatorul cel mai avizat, eseistul de o delicatețe superbă, Omul de Cultură cu o curiozitate infinită, atent la toate detaliile vieții, prezent în permanență cu căldură încurajatoare în cele mai dificile momente ale vieții celor dragi Lui, la curent cu tot ce se întâmplă în viața teatrală de pe Glob, în lumea muzicii, a artelor plastice, colecționar al obiectelor de artă “ rănite”, ochi blând de veghe cu grijă pentru cel mai mic detaliu uman, a îmbrățișat Lumea. De la El am învățat numai Dragoste. Avea un un cuvânt potrivit și cald pentru toți. Opera lui continuă să trăiască și să ne învețe, să ne îmbogățească sufletele și mințile. Drum
lin, Biță, spre Lumina Eternă, de unde să ne trimiți și nouă o rază! Dumnezeu să te odihnească în Pace!!!”

În 2013, George Banu și Sivliu Purcărete au fost primele personalități culturale românești care au primit o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu (un proiect inițiat de Teatrul Național Radu Stanca și celebrat an de an în cadrul Festivalului de la Sibiu). Cu această ocazie, Constantin Chiriac spunea: „Președinte de onoare și președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, Director Artistic al Academiei Experimentale de Teatru de la Paris, președinte al Premiului Europa pentru Teatru, Secretar General al Uniunii Teatrelor Europene, academician și profesor universitar la Sorbona, George Banu primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea teatrului european, în ultimii 40 de ani, a cercetării teatrale, a festivalurilor și evenimentelor culturale, a academismului în Europa și în lume.”

Oana Pellea: „Teatrul universal și teatrul românesc au pierdut o valoare de neînlocuit!

Cumplită veste.CUMPLITĂ.
Nu. NU, Biță. Nu.
nu
Dragul meu prieten, dragul meu…ce pustiu mi-ai lasat în suflet…
Dumnezeu să te țină în LUMINA SA!
Drum lin, prieten drag.
Drum lin, Georges Banu.” 

Pentru a-l sărbători pe George Banu, în colecția Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2013 a apărut cartea „Călătoriile sau orizontul teatrului. Omagiu lui George Banu“, publicată de Editura Nemira. Volumul colectiv a adunat poveşti şi mărturii ale unor creatori importanţi, care au marcat ultima jumătate de secol în teatrul lumii şi care l-au cunoscut şi i-au fost prieteni lui George Banu. (Sursa)

Andrei Șerban despre George Banu:

Mă întreb pentru ce George, plin de o energie debordantă, este mereu pe drum. Chiar şi atunci cand te duci la el acasă, îţi arată obiecte, măşti, amintiri culese din nenumăratele sale călătorii şi, privindu-l, pare a fi încă în călătorie. George dă impresia că nu se instalează niciodată. De ce agitaţia asta? Ce anume caută? Să vadă locuri, să întâlnească oameni? Să cunoască plăcerea diverselor moduri de hrană (culinare şi de alt tip!)? Ce anume îl mobilizează: viaţa sau teatrul? Poate că amândouă. Dar, fără teatru, mă întreb dacă ar fi făcut atâtea calătorii prin continente şi ţări diferite, dacă ar fi căutat, cum spune Claudel, „intervenţia în viaţa noastră individuală şi de zi cu zi a unei chemări exterioare şi superioare nouă“.

Vă invităm să descoperiți șarmul, personalitatea și amploarea operei culturale a lui Goerge Banu atât în arhiva Ziarului Metropolis, unde a fost o prezență constantă, cât și în numeroasele sale articole, cărți, interviuri și apariții. Puteți găsi o scurtă biografie a lui George Banu și în acest articol, precum și într-un interviu pe care l-a acordat colegei noastre Monica Andronescu.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!



22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.