A murit Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-johnny-hallyday-cel-mai-mare-star-rock-cunoscut-de-franta/

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franţa, a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunţat soţia sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ”Johnny-Imperator”, cum l-a supranumit ziarul ”Le Monde” a devenit iubit de generaţii întregi de francezi cu care a împărţit pe lângă cântecele sale şi coborârile sale în infern.

Un articol de Petre Ivan|6 decembrie 2017

Decesul a avut loc în casa lui din Marnes-la-Coquette, din vestul Parisului, unde fusese adus după ce petrecuse șase zile internat într-o clinică, potrivit unui comunicat publicat de soția sa, Laeticia.

Johnny Hallyday a plecat. Scriu aceste cuvinte fără să cred asta. Și totuși așa este. (…) Ne părăsește în această noapte așa cum a trăit de-a lungul întregii sale vieți, cu curaj și demnitate  (a scris soția sa, într-un comunicat).

Tot într-un comunicat, difuzat de Palatul Elysee miercuri dimineața, președintele francez, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu artistului.

Pe numele său real Jean-Philippe Léo Smet, el s-a născut la Paris în Franța ocupată a anului 1943. Fiul unui top model Huguette Clerc și al artistului belgian de ”music-hall” Léon Smet, el a locuit la Londra cu mătușa și soțul acesteia, un artist de variete de la care și-a luat numele artistic.

Cunoscut drept „Elvis francezul”, în Franța Johnny Hallyday a fost mereu comparat cu Elvis Presley. De altfel, ”Loving you”, piesa lui Elvis, a fost cea care l-a determinat pe Johnny Hallyday să devină cântăreț și să cânte în cluburile de noapte.

Deși pe atunci nimeni nu miza pe tânărul cu privire impresionantă și ochi albaștri, în 1960 el a lansat primul său single și album, ”Hello Johnny”. Un an mai târziu lansa primul său succes discografic, o versiune franceză a ”Let’s Twist Again”, intitulată ”Viens danser le twist”, care a devenit disc de aur.

Începând de atunci el și-a consolidat popularitatea preluând piese clasice de rock and roll. La sfârșitul anilor 60 el a lansat albumele ”Jeune Homme, Riviere… Ouvre ton Lit y Vie”.

Hallyday, părintele rock and roll francez și al twistului în cei peste 50 de ani de carieră și 900 de cântece, a devenit o mare stea cu peste 100 de milioane de discuri vândute din cele 46 de albume de studio, 25 de albume live, opt filme și 18 discuri de platină. De-a lungul carierei sale, a întreprins peste 100 de turnee.

De la concertele sale nu lipseau piesele devenite un imn al generațiilor precum ”Requiem pour un fou”, ”Ma gueule”; ”L’Idole des jeunes”; ”Que je t’aime”; liricul ”J’ai pleuré sur ma guitare”, sau piesele pop ”Quelque chose de Tennessee”.

Concertul său din anul 2000, ”100% Johnny: Live a La Tour Eiffel”, a atras 500.000 de spectatori și 9,5 milioane de telespectatori, fiind transmis în direct de postul național de televiziune francez.

Dintre cântecele sale country se evidențiază ”De l’amour”, iar printre ultimele sale producții figurează balada ”Seul”, și ”Le pénitencier”, un cântec emblematic al carierei sae înregistrat în 1964, care este o adaptare în franceză a piesei americane de folk ”The House of the Rising Sun”, popularizat de grupul The Animals.

În 1997 a devenit Cavaler Al Ordinului Național francez ”Legiunea de Onoare”.

Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ”Johnny-Imperator”, cum l-a supranumit ziarul ”Le Monde” a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

Hallyday a fost căsătorit prima dată cu cântăreața franceză Sylvie Vartan, în 1965, mamă a fiului său David Hallyday, cu care a format, până la despărțirea sa în 1980, un cuplu la modă.

(sursa: Agerpres)

Foto: Johnny Hallyday – facebook

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).