A murit Omar Sharif, la 83 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-omar-sharif-la-83-de-ani/

Devenit celebru prin rolurile din filmele „Doctor Zhivago” şi „Lawrence al Arabiei”, actorul Omar Sharif a murit astăzi, într-un spital din Cairo. Avea 83 de ani.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2015

Portrivit agentului său, Steve Kenis (citat de ziarul The Guardian), Omar Sharif a suferit astăzi un atac de cord. Fiul său, Tarek Sharif, a declarat în luna mai că actorul suferea de boala Alzheimer.

Sharif este unul dintre puținii actori de origine arabă care a obținut succes la Hollywood. Artistul a copilărit în Cairo, unde mama sa socializa cu Regele Farouk. „Noaptea juca cărți, ziua mă bătea cu papucul”, declara actorul într-un interviu din 2012. „M-a lovit pe spate în fiecare zi, până la vârsta de 14 ani. Era o femeie extraordinară – a trăit până în 1998. Am fost foarte apropiat de ea, chiar dacă m-a bătut tot timpul!”

Sharif a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din „Lawrence al Arabiei”, de David Lean, și a primit un Glob de Aur pentru același rol (primul în limba engleză, după mai mult de 20 de roluri în filme egiptene).

În 2012, actorul declara pentru ziarul The Guardian: „Când am făcut filmul ăsta, m-am gândit: «E o nebunie. Nu tu fete, nu tu actori faimoși; doar bărbați și acțiune puțină; și bătăi puține.» A ieșit atât de bine pentru că regizorul a fost un tip sclipitor. Ăsta e adevărul. David Lean a fost un om extraordinar.”

omar sharifDupă aceast succes, Sharif a devenit unul dintre actorii importanți de la Hollywood. Au urmat roluri în „Behold a Pale Horse” (alături de Gregory Peck și Anthony Quinn) și „Genghis Khan” (unde a jucat personajul principal).

În 1965 s-a reîntâlnit cu regizorul David Lean, cu ocazia filmului „Doctor Zhivago” (pentru care a mai câștigat un Glob de Aur).

Sharif a mai jucat alături de Barbra Streisand în „Funny Girl” și „Funny Lady”. Nu a fost mândru de toate filmele în care a jucat. Declara că, din 1972 încoace, trei dintre ele au fost foarte proaste: „Să înveți un dialog prost e atât de dificil și atât de plictisitor. Iar să lucrezi cu un regizor tâmpit, care îți spune să faci lucrurile aiurea, e de nesuportat.”

Ultimul film al lui Sharif a apărut în 2013: drama „Rock the Casbah”. A mai jucat și într-un film care încă n-a apărut, „1001 invenții și lumea lui Ibn Al-Haytham”.

Și în afara ecranului, Sharif a avut o viață plină de evenimente. În 2003, a primit o lună de închisoare cu suspendare pentru agresarea unui polițist într-un cazinou parizian. În 2005, i s-a cerut să urmeze cursuri de management al furiei, după ce a atacat un valet, în Beverly Hills. În 2011, a fost filmat în timp ce a plesnit o jurnalistă care încerca să-i facă o fotografie, la Festivalul de Film de la Doha.

Sharif a fost un faimos jucător de bridge (recent, chiar a dezvoltat o aplicație pentru iPhone, destinată acestui joc de cărți). În noiembrie 2005, a primit de la UNESCO medalia Sergei Eisenstein, ca recunoaștere pentru contribuțiile sale în lumea filmului și a diversității culturale.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.