Două albume despre Alain Delon
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-albume-despre-alain-delon/

CRONICĂ DE CARTE Nu ştiu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai uşor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L’encyclopédie Alain Delon” (2016) şi „Alain Delon. Film par film” (2019).

Un articol de Ionuţ Mareş|16 iunie 2020

Apărută în 2016 la editura Hugo Image pentru a marca împlinirea a 80 de ani de către celebrul actor francez născut în 1935, „L’encyclopédie Alain Delon” este realizată de Patrice Leconte, regizor și prieten al starului, și Guillaume Evin, autorul mai multor cărți de cinema.

Este mai degrabă un album, de aceea accentul e pus pe câteva fotografii și numeroase cadre din cele mai cunoscute  filme în care a jucat Alain Delon. Textele sunt puține și secundare.

Cele 80 de imagini, redate la o calitate impecabilă și, unele, la o dimensiune impresionantă, reflectă un parcurs artistic întins pe multe decenii – început în anii `50, explodat următoarele trei decenii și încheiat spre sfârșitul anilor 2000, când actorul s-a retras din cinema.

Fiecare fotografie e însoțită de un scurt comentariu inspirat al lui Leconte, care face referire fie la filmul din care e extras cadrul, fie la rolul și jocul actorului din acel moment, fie la colegii săi de pe ecran, fie la relația profesională sau sentimentală cu câte una din multele partenere ale vedetei.

Albumul este un intinerar vizual, iar urmărirea lui în mod cronologic permite observarea transformărilor fizice ale starului, de la un personaj la altul și de la un an la altul. Însă transformările nu pot ascunde unele din calitățile pentru care Alain Delon a devenit și continuă să fie unul dintre cei mai îndrăgiți și seducători actori: frumusețea și farmecul său, pe care nicio deghizare cerută de vreun rol nu le-a putut șterge.

Partea centrală formată din fotografii, care este și cea mai consistentă, e însoțită, ca prefață, de un inspirat eseu al lui Evin despre „mitul Delon” și e urmată de o extrem de utilă filmografie, în care scurtele texte despre filme sunt completate cu sinopsisuri și fișele tehnice, dar și cu afișele în franceză.

Apărut în 2019 la editura Gallimard și realizat de jurnalista Isabelle Giordano și cineastul și directorul de cinematograf Mathieu Guetta, „Alain Delon. Film par film” are tot o structură cronologică, delimitată pe decenii, însă ambiția sa este mai mare. Iar caracterul glossy, ceva mai mic.

Construit, vizual, exclusiv din cadre, de asemenea splendid puse în pagină, din zecile de filme în care a jucat Alain Delon, atât din cele cunoscute, cât și din cele de-a dreptul obscure sau pur și simplu uitate, volumul mizează într-o egală măsură, sau poate chiar mai mult, pe text.

Isabelle Giordano și Mathieu Guetta trec prin marea majoritare a titlurilor din filmografia actorului, ilustrate cu câte cel puțin una-două fotografii. Iar fiecare film e discutat printr-un amplu comentariu, care este parțial evaluare critică, parțial punere în contextul parcursului profesional și al istoriei cinematografiei.

Albumul devine astfel mai curând o consistentă și stimulantă biografie artistică, despre un actor fascinant care, începând anii `60, a cucerit Franța cu talentul și privirea sa și care, așa cum notează Isabelle Giordano în „Cuvântul înainte”, reprezintă un caz rar, pentru că a împăcat cinema-ul de autor, lucrând cu mari regizori, în special în tinerețe, și „filmele de mare spectacol sau de pur divertisment”.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.

22
/09
/20

Editura Arthur face primul pas în asumarea unei noi identități vizuale care debutează cu anunțarea noului logo și, plecând de la acesta, va continua cu transformarea tuturor colecțiilor și proiectelor Arthur.

Pagina 1 din 10712345...102030...Ultima »