A murit Radu Beligan
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-radu-beligan/

Radu Beligan a murit astăzi, la Spitalul de Urgenţă Elias, în urma unui stop cardio-respirator. Actorul avea 97 de ani.

Un articol de Liliana Matei|20 iulie 2016

Actorul Radu Beligan, internat de vineri, în Secţia de Terapie Intensivă, a decedat miercuri, 20 iulie, la ora 13.00, la Spitalul de Urgenţă Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni din județul Bacău, și a străbătut un secol.

Primul său rol în film a fost cel din ,,O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul – în ‘După-amiaza unui torționar’, în regia lui Lucian Pintilie (2001).

A studiat dreptul și filozofia la Bucuresti, a început Conservatorul de Artă dramatică sub îndrumarea  Luciei Sturdza Bulandra. „Am avut norocul să mă întâlnesc cu Victor Ion Popa, apoi cu Sică Alexandrescu și apoi cu Ion Iancovescu, trei întâlniri capitale pentru începutul carierei mele”, povestea într-un interviu.

Începând cu teatrul Muncă și Voie Bună și continuând cu alte companii teatrale își construiește reputația de actor comic popular. „Era destul să pun piciorul pe scenă pentru ca sala să fie cuprinsă de ilaritate “.

Nu se cantoneaza însă în acest gen. Victor Ion Popa îl distribuie în “Cvadratura cercului “ de Kataev. Apoi joacă în ,,Steaua fără nume “ (Miroiu ), “Trei surori “ ( Tuzenbach ), “ Ziariștii “ ( Cerchez ).

În toată cariera, Beligan a realizat peste 80 de roluri în teatru și 30 în filme.

A întâlnit nume extraordinare ale scenei românești: Aura Buzescu, Nicolae Bălțățeanu, Lucia Sturdza Bulandra, Toma Caragiu, Vasiliu-Birlic, Vraca, Victor Ion Popa, Gheorghe Timică, Eugen Ionescu.

A fost director al Teatrului de Comedie din București între 1961 și 1969 și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Ultimul său interviu a fost acordat Ziarului Metropolis, anul acesta, în luna februarie.

,,A încetat din viață Radu Beligan: un mare actor, un om excepțional și un prieten adevărat. Ne-a bucurat pe toți cu talentul său, jovialitatea și pofta sa de viață. A jucat în piese de teatru până la 97 de ani, inclusiv la Teatrul Metropolis, unde ne-a demonstrat tuturor câte poate, până în ultimul moment. Odihnește-te în pace, maestre”, a declarat George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis.

O piaţetă din Bucureşti va purta numele lui Beligan

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca piaţeta dintre Bulevardul Carol I şi Bulevardul I.C. Brătianu să poarte numele actorului Radu Beligan.

Va fi înmormântat sâmbătă

Trupul neînsufleţit al celui care a fost marele actor Radu Beligan va fi depus în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, sâmbătă 23 iulie, între orele 10.00 – 13.00. Înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi la Cimitirul Bellu.

FOTO: Radu Beligan – Petrică Tănase

Citiţi şi:
03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.