A șasea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu, între 30 octombrie și 8 noiembrie 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-sasea-editie-a-festivalului-tanar-de-la-sibiu-intre-30-octombrie-si-8-noiembrie-2020/

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Tânăr de la Sibiu va avea loc la Teatrul Gong în perioada 30 octombrie – 8 noiembrie 2020.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2020

„Festivalul Tânăr de la Sibiu provoacă un dialog între generații și pune sub lupă realitățile vremurilor noastre. Ediția de anul trecut a fost una dintre cele mai bune de până acum, atât din punct de vedere al diversității programelor prezentate, cât și al numărului de spectatori. A fost pentru prima dată când am avut rezervări de grupuri cu turiști din afara țării. E important să existe și la noi în țară un fenomen de mobilitate culturală pentru întreaga familie. Am încredere că, în viitor, festivalul va deveni un punct de atracție pentru vacanțele tot mai multor familii în căutare de un city-break”, declară Adrian Tibu, directorul Teatrului Gong.

Ediția din 2019 s-a bucurat de participarea a 18 companii din Argentina, Germania, Japonia, Marea Britanie, România și Spania.

În plus, au avut loc 12 ateliere, 3 expoziții, 2 spectacole-lectură și un concert The Motans.

Pentru reprezentațiile „Furor”, „Jurassic”, Circul Sardam, „Amalia respiră adânc!” și concertul The Motans, biletele au fost epuizate înainte de debutul festivalului.

În total, la evenimentele din festival au participat 3.020 de persoane.

Festivalul și-a păstrat și anul trecut cele două mari categorii care îi definesc programul – Kids şi Teens.

În cadrul Teens, în 2019 au fost invitate Reactor de Creație și Experiment, Asociația Culturală BIS, Giuvlipen Theatre Company, Companie de Teatru Independent, Asociația Culturală Control N, Teatrul Odeon și Centrul Replika din România, spectacolul „Furor” (Argentina), Theatre An Der Parkaue (Germania) și Las Turroneras (Spania).

Pentru Kids, au fost dedicate proiecția filmului „Veronica” (România), reprezentații ale Teatrului de Păpuși Puck din Cluj Napoca (România), Teatrului de Păpuși Prichindel Alba-Iulia (România), Companiei de dans Miyazaki C-Dance Namstrops (Japonia), Teatrului Tineretului Piatra-Neamț (România), Kindertheater Im Fraunhofer (Germania), Quartet Gorgon Grigorescu (România), Mini Zucchini/ Iulia Cojocaru (București) și Greenarium (Sibiu).

Între ateliere s-au numărat cel de mini-grădinărit organizat de Greenarium, ce pune accent pe un mediu de viață sănătos și educația copiilor, care învață să construiască un terrarium cu plante suculente în globuri de sticlă; atelierul de gătit – un proiect educațional susținut de Mini Zucchini, în care copiii gătesc și își dezvoltă abilitățile de comunicare; atelierul susținut de Flute Theatre pentru copiii diagnosticați cu tulburări de spectru autist și pentru familiile lor.

Festivalul Tânăr de la Sibiu 2019 a fost finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.