Aaron Long, unul dintre regizorii BoJack Horseman, în dialog cu publicul Animest.15
https://www.ziarulmetropolis.ro/aaron-long-unul-dintre-regizorii-bojack-horseman-in-dialog-cu-publicul-animest-15/

Aaron Long, artistul canadian care a dat viaţă unuia dintre cele mai populare personaje animate ale tuturor timpurilor, BoJack Horseman, este invitatul-surpriză al celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest (9-15 noiembrie).

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2020

egizorul și animatorul cunoscut pentru contribuția sa artistică la seriale animate de succes precum Tuca & Bertie sau Sublo and Tangy Mustard va intra în legătură directă cu cinefilii din România vineri, pe 14 noiembrie, de la ora 19:00

Clasată de publicația internațională IndieWire pe locul întâi în topul celor mai bune seriale TV animate ale tuturor timpurilor, multi-premiata și cea mai longevivă producție originală Netflix i-a asigurat regizorului Aaron Long un loc pe lista scurtă a celor mai populari artiști animatori ai lumii. Despre călătoria sa în lumea filmului de animație, de la pasiunea pentru seriile Looney Tunes, până în echipa de creație BoJack Horseman, invitatul primei ediții online din istoria Animest va povesti prin intermediul unei transmisiuni live. Publicul îi va putea adresa întrebări directe invitatului care va răspunde timp de 60 de minute pe pagina de Facebook a festivalului.

O întreagă serie de discuții online, la care vor lua parte numeroși profesioniști din domeniul filmului de animație, va debuta miercuri, pe 11 noiembrie, de la ora 11:00, când spectatorii vor afla detalii despre istoria animației autohtone de la criticul Dana Duma, autoarea volumului 100 de ani de animație românească, prezentă la întâlnirea cu cineastul Radu Igazsag, regizorul lungmetrajului documentar O scurtă poveste, difuzat online prin intermediul platformei de streaming a festivalului. Joi, pe 12 noiembrie, de la ora 11:00, spectatorii o vor întâlni pe Tal Kantor, reprezentanta Academiei Bezalel din Israel – școala de animație invitată la cea de-a 15-a ediție Animest. Înființată în 1906 de către artistul Boris Schatz sub numele de Școala de Arte și Meserii Bezalel, Academia a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai prestigioase școli de artă din lume. O selecție generoasă a celor mai apreciate scurtmetraje create de studenți în ultimii ani va fi inclusă în programul festivalului, iar discuția cu reprezentanta școlii și curatoarea acestei secțiuni va fi moderată de artistul Matei Branea

Tricky Women, festivalul invitat anul acesta la Animest, ocupă un loc unic în peisajul internațional. Este primul și singurul eveniment de film ce reunește exclusiv filme de animație realizate de femei. Selecția best-of a scurtmetrajelor premiate în ultimii ani în cadrul festivalului va fi dublată de o dezbatere la care va participa Waltraud Grausgruber, directoarea și cofondatoarea festivalului, alături de două cineaste: Susi Jirkuff și Ani Antonova. Discuția va avea loc pe 12 noiembrie, de la ora 17:45, și va fi moderată de jurnalista Andreea Pietroșel

În 2019, Olanda a sărbătorit 100 de ani de film de animație, un moment bun pentru a privi retrospectiv un secol de creativitate și de a evalua industria filmului de animație de azi. Cele șase programe tematice difuzate în cinstea momentului aniversar vor fi completate de o discuție cu Wouter Jansen (directorul unei agenții de distribuție de film, fost programator pentru festivalul de filme de scurtmetraj Go Short) și  regizorul și animatorul Albert ‘t Hooft. Prezentarea lor va fi difuzată live pe pagina de Facebook vineri, pe 13 noiembrie, de la ora 11:00. În aceeași zi, de la ora 14:00, artistul Bastien Dubois, al cărui film independent Madagascar, carnet de voyage a fost nominalizat la Oscaruri în 2010, va intra în dialog cu Mihai Mitrică, directorul Animest, și va povesti despre cele două mari pasiuni ale sale: animația și călătoriile. Filmele pe care le semnează sunt inspirate din numeroasele călătorii în cele mai exotice destinații ale lumii, iar imaginile pe care le creează sunt amintiri ale locurilor care l-au fascinat de-a lungul timpului. 

Printre bijuteriile cinematografice nominalizate la Oscaruri și prezentate anul acesta la Animest se numără și documentarul animat Waltz with Bashir, distins în 2009 cu un Premiu César. Animatorul israelian de succes Tal Gadon va povesti despre experiența de creație din fruntea departamentului de animație într-o discuție cu publicul programată vineri, pe 14 noiembrie, de la ora 14:00. Ziua va continua cu o prezentare susținută de regizoarele Elizabeth Hobbs, Ellie Land și Samantha Moor, alături de Abigail Addison reprezentanta Animate Projects din Marea Britanie, studioul invitat la Animest.15. Filmele lor vor putea fi urmărite într-o secțiune specială, iar discuția de după proiecție va fi difuzată live de la ora 17:45.

Documentarele animate se bucură de o secțiune dedicată la această ediție, la care publicul este invitat să revadă câteva dintre cele mai premiate ANIDOC-uri din ultimii ani, printre care se numără Crulic, filmul Ancăi Damian premiat cu Cristal la Annecy, și Samouni Road (r. Stefano Savona), distins cu Golden Eye la Festivalul de la Cannes. O discuție despre punctul de intersecție dintre filmele de animație și stilul documentar, la care vor fi invitați producătorii Claudiu Mitcu și Anca Damian, va avea loc în ultima zi de festival, de la ora 10:00, și va fi moderată de Laura Mușat, fondatoarea Films in Frame. 

Numeroase întâlniri cu artiștii animatori ale căror filme au fost incluse în selecția oficială a celei de-a 15-a ediții Animest vor fi disponibile pe platforma de streaming a festivalului, live, după proiecțiile online ale programelor de scurtmetraje din Competiția internațională. Programul, abonamentele și biletele la eveniment sunt disponibile pe www.animest.ro.

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.