„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, premieră națională la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/acasa-documentarul-de-debut-al-lui-radu-ciorniciuc-premiera-nationala-la-tiff/

Premiat la Sundance Film Festival, DOK.fest Munchen, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Salonic şi la Cracovia Film Festival, „Acasă”/ „Acasă, My Home”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, va avea premiera naţională în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august, Cluj-Napoca).

Un articol de Petre Ivan|23 iulie 2020

Filmul produs de Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății. 

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a documentat marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, în sălbăticia din Delta Văcărești, până când acest spațiu a devenit Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România – la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. 

Liric și provocator, Acasă aduce un suflu nou și intim asupra unor subiecte care ne macină de sute de ani: conformismul, plăcerile și provocările naturii versus confortul și distracțiile modernității, lucrurile esențiale care stau la baza unei vieți bune. Și face asta cu o concizie lăudabilă. Etern și punctual, specific și în același timp cu rezonanță universală, acest portret al lumii în care sărăcia, relocarea și dinamicile sociale joacă roluri importante, va emoționa cu siguranță festivaluri și audiențe internaționale.”Sheri Linden (THE HOLLYWOOD REPORTER)

„M-am identificat în mare măsură cu sentimentul de familie pe care îl vedeam, cu felul în care membrii familiei Enache își purtau de grijă unii altora, cu nivelul acela de intimitate pe care nu-l poți găsi decât în spațiul tău intim, spațiu pe care, ca jurnalist tânăr și ambițios, îl pierzi, pentru că tot ce faci devine un soi de bun public. Abia aștept întâlnirea cu publicul românesc, la premiera ce va avea loc la TIFF, un festival la care mi-am dorit, de multă, vreme, să particip.” – spune regizorul Radu Ciorniciuc.  

„Acasă” a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary la Sundance Film Festival, Marele Premiu la DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition), Premiul Special al Juriului la Thessaloniki Documentary Festival și Marele Premiu (Golden Horn for the Best Director) la Festivalul Internațional de Film de la Cracovia, intrând automat în cursa pentru o nominalizare la Oscar, în categoria „Cel mai bun film documentar”.

Filmul „Acasă” va putea fi urmărit, în premieră națională, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august) după următorul program:

  • Joi, 6 august, de la 23:45 – Club Transilvania (Bd 1 Decembrie 1918, nr. 41)

             Bilete: https://bit.ly/2ZUpW6B 

  • Duminică, 9 august, de la 21:30 – UBB (Universitatea Babeș-Bolyai, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1)

             Bilete: https://bit.ly/2OJUrFB 

Documentarul „Acasă/ My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc, este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda). Filmul va fi lansat pe marile ecrane și ulterior pe HBO GO în cursul acestui an. Partener principal: UiPath Foundation. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (România), Beep Studio (Cehia) și este reprezentat internațional de distribuitorul Autlook Filmsales.

Radu Ciorniciuc este reporter special și regizor de film. Este unul dintre co-fondatorii Casei Jurnalistului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

Urmăriți „Acasă” pe:

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.