Acasa la tata, de Andrei Cohn, în deschiderea Festivalului Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/acasa-la-tata-de-andrei-cohn-in-deschiderea-festivalului-filmului-european/

Filmul românesc „Acasă la tata”, de Andrei Cohn, va fi proiectat, în premieră, pe 7 mai, de la ora 19.30, la Cinema PRO din Bucureşti, în deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European (FFE).

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2015

Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura în Bucureşti (7-14 mai) şi în patru oraşe din ţară – Craiova (15-17 mai), Iaşi şi Târgu-Mureş (22-24 mai), şi Hunedoara (29-31 mai) – oferindu-le cinefililor 56 de producţii (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie) provenind din 26 de ţări europene.

Oferim, şi în acest an, o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Mă bucur că prezenţa românească este una remarcabilă: debuturile în lungmetraj ale regizorilor Ana Lungu şi Andrei Cohn, ziua filmului românesc, selecţia de scurtmetraje realizate de studenţii UNATC – Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.

În Bucureşti, filmele vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio şi Elvira Popescu.

Festivalul Filmului European prezintă publicului zece premiere europene în România, producţii realizate de regizori aflaţi pe val în care joacă actori de prim rang, precum Willem Dafoe, Maria de Medeiros, Colin Farrell, un film care a primit anul acesta premiul Oscar, o retrospectivă dedicată regizorului Tudor Giurgiu, prilejuind, totodată, întâlnirea cu numeroase personalităţi implicate în realizarea producţiilor cinematografice europene.

„Acasă la tata”, debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn, remarcat anul trecut pentru scurtmetrajul „Maica domnului de la parter”, bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din Bucureşti în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăieşte cu o femeie din sat.

Din distribuţie fac parte, printre alţii, Alexandru Papadopol, Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprişor şi Andi Vasluianu.

„Autoportretul unei fete cuminţi”, filmul cu care tânăra regizoare Ana Lungu a debutat în acest an, este o dramă despre maturizare, în care o femeie de „familie bună”, doctorand în inginerie seismică, care are o relaţie cu un bărbat căsătorit, vrea să evadeze şi să se bucure de o libertate pe care învaţă să o folosească.

De asemenea, „Aferim!” (2015), de Radu Jude, care a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin, va fi proiectat în cadrul Festivalului Filmului European.

În programul festivalului vor fi proiectate şi

„Ida”, filmul regizorului polonez Pawel Pawlikowski premiat cu Oscar, despre secretul pe care îl descoperă o tânără de 18 ani în timp ce se pregăteşte să devină călugăriţă, şi

„Calvarul” (Irlanda, 2014), în regia lui John Michael McDonagh, o poveste a unui cântăreţ care ajunge într-un sat irlandez uitat de lume, unde hangiul văduv care îl găzduieşte crede că are de a face cu încarnarea fostei sale soţii şi reuşeşte să-i convingă pe săteni că femeia s-a întors printre ei în persoana unui bărbat.

„The Cut”, cel mai recent film al regizorului turc stabilit în Germania, Fatih Akin, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneţia

„Pasolini”, coproducţie Franţa/Belgia/ Italia, regizată de Abel Ferrara, un film despre ultima zi din viaţa marelui poet şi cineast italian Pier Paolo Pasolini,

„Acasă la Bergman”, un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman, dar şi multe alte pelicule premiate la festivaluri importante.

Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul FFE, calendarul proiecţiilor, evenimente speciale, ştiri la zi, concursuri, participarea la votul pentru acordarea premiului publicului şi alte informaţii se găsesc aici.www.facebook.com/ffeRomania.

Foto: Acasa la tata – cinemagia

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.