Actori tineri de top în noul spectacol „Nora”
https://www.ziarulmetropolis.ro/actori-tineri-de-top-in-noul-spectacol-nora/

Pe 12 februarie, la ora 15.00, la Biblioteca Naţională a României este programată o reprezentaţie specială cu spectacolul „Nora (o casă de păpuşi)” de Henrik Ibsen.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Spectatorii vor putea vedea pe scenă câțiva artiști tineri și foarte tineri care merită să fie cunoscuți publicului larg: Codrin Boldea/ Tudor Cucu Dumitrescu, Ana Crețu, Voicu Aaniței, Alexandra Colci, Carol Ionescu/Andrei Redinciuc, Măriuca Bosnea, Emma Mateciuc și copiii Patricia Cucu Dumitrescu, Ștefan Crețu și Sebastian Slătineanu.

„«În spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie extraordinar de puternică»”. Suntem obișnuiți cu imaginea unei familii fericite, cu bărbatul de carieră capabil și dedicat, cu soția delicată și înțelegătoare, care „face din casă un cămin”, cu copii superbi jucându-se în mijlocul unei sufragerii perfecte, mobilată modern și ergonomic. E fotografia vieții pe care suntem educați s-o râvnim, e rostul pentru care suntem încurajați să muncim, raiul de la capătul tuturor chinurilor. Cu imens talent, Henrik Ibsen pune în perspectivă acest clișeu al revistelor de lifestyle. Îi construiește un trecut și, mai important, un viitor. Ce vine după «Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți»? Ce rămâne dintr-o viață perfectă când fantomele trecutului se întorc să îți bântuie casa de păpuși cu zâmbete zugrăvite? Când aerul rece al realității pătrunde în cameră, oamenii se dezbracă și se recunosc. Și fericirea artificială se clatină. La orizont, înspăimântător și cinic, așteaptă viitorul. «Nora». Un spectacol despre cine suntem, sub diminutive și accesorii. Despre păpuși și bărbați. Despre justiția oamenilor și femei care se trezesc”, a explicat Adrian Nicolae.

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză. Decorul și costumele sunt realizate de Adriana Grand. Traducerea este semnată de Radu Polizu-Micșunești și Florin Murgescu, iar rescrierea este realizată de Adrian Nicolae cu câteva contribuții de Victor Ioan Frunză.

Spectacolul este cea mai nouă producție a Centrului Cultural LUMINA. Următoarele reprezentații din luna februarie vor avea loc pe 15, 16 și 22 februarie, la Biblioteca Națională a României.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.