Actori tineri de top în noul spectacol „Nora”
https://www.ziarulmetropolis.ro/actori-tineri-de-top-in-noul-spectacol-nora/

Pe 12 februarie, la ora 15.00, la Biblioteca Naţională a României este programată o reprezentaţie specială cu spectacolul „Nora (o casă de păpuşi)” de Henrik Ibsen.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Spectatorii vor putea vedea pe scenă câțiva artiști tineri și foarte tineri care merită să fie cunoscuți publicului larg: Codrin Boldea/ Tudor Cucu Dumitrescu, Ana Crețu, Voicu Aaniței, Alexandra Colci, Carol Ionescu/Andrei Redinciuc, Măriuca Bosnea, Emma Mateciuc și copiii Patricia Cucu Dumitrescu, Ștefan Crețu și Sebastian Slătineanu.

„«În spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie extraordinar de puternică»”. Suntem obișnuiți cu imaginea unei familii fericite, cu bărbatul de carieră capabil și dedicat, cu soția delicată și înțelegătoare, care „face din casă un cămin”, cu copii superbi jucându-se în mijlocul unei sufragerii perfecte, mobilată modern și ergonomic. E fotografia vieții pe care suntem educați s-o râvnim, e rostul pentru care suntem încurajați să muncim, raiul de la capătul tuturor chinurilor. Cu imens talent, Henrik Ibsen pune în perspectivă acest clișeu al revistelor de lifestyle. Îi construiește un trecut și, mai important, un viitor. Ce vine după «Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți»? Ce rămâne dintr-o viață perfectă când fantomele trecutului se întorc să îți bântuie casa de păpuși cu zâmbete zugrăvite? Când aerul rece al realității pătrunde în cameră, oamenii se dezbracă și se recunosc. Și fericirea artificială se clatină. La orizont, înspăimântător și cinic, așteaptă viitorul. «Nora». Un spectacol despre cine suntem, sub diminutive și accesorii. Despre păpuși și bărbați. Despre justiția oamenilor și femei care se trezesc”, a explicat Adrian Nicolae.

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză. Decorul și costumele sunt realizate de Adriana Grand. Traducerea este semnată de Radu Polizu-Micșunești și Florin Murgescu, iar rescrierea este realizată de Adrian Nicolae cu câteva contribuții de Victor Ioan Frunză.

Spectacolul este cea mai nouă producție a Centrului Cultural LUMINA. Următoarele reprezentații din luna februarie vor avea loc pe 15, 16 și 22 februarie, la Biblioteca Națională a României.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.