Actorii Dragoş Bucur, Tudor Chirilă şi Dana Rogoz, printre noii mentori ai Festivalului Ideo Ideis
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-dragos-bucur-tudor-chirila-si-dana-rogoz-printre-noii-mentori-ai-festivalului-ideo-ideis/

Actorii Dragoş Bucur, Tudor Chirilă, Andreea Grămoşteanu, Dana Rogoz, Judith State şi Cosmina Stratan se alătură lui Pavel Bartoş şi Alexandru Papadopol în calitate de mentori ai trupelor de teatru tânăr la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Ideo Ideis, care va avea loc la Alexandria între 6-12 august.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2019

Cei opt artişti, cât şi un al nouălea mentor care va fi confirmat cât de curând, vor veni la festival în perioada 9 – 12 august pentru a le fi alături celor nouă trupe de liceeni.

„Ideo Ideis a ajuns la ediţia 14, ceea ce înseamnă, printre altele, că de anul acesta pot participa la festival tineri care s-au născut în anul în care l-am început. Răspunsul nostru la această realitate este că încercăm să transformăm experienţa de 13 ani în energie regeneratoare, pe care s-o reinvestim pentru a aduce un suflu nou festivalului. Aplicăm asta atât în structura organizatorică, numind o nouă directoare a festivalului, pe Nora Dobre, dar şi în sinergiile pe care le creăm între generaţiile care se întâlnesc la Ideo Ideis. De aici vine şi alegerea de a aduce şi mentori noi anul acesta, este un alt pas în procesul dinamic care conturează viitorul festivalului”, a spus Alexandru Ion, co-fondator Ideo Ideis şi co-preşedinte T.E.T.A.

O seară de predare a ştafetei de către mentorii ediţiilor precedente mentorilor noi va avea loc joi, 9 august, când Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu şi Vlad Zamfirescu se vor întâlni cu mentorii de anul acesta la Ideo Ideis. La această întâlnire este invitat şi Marcel Iureş, preşedinte onorific al festivalului încă de la prima ediţie.

„Ideo Ideis nu mai este demult doar un festival de teatru pentru tineri, ci un proiect de educaţie non-formală prin artă care dezvoltă pe de o parte competenţe esenţiale pentru viitorul tinerilor care participă la festival, şi pe de altă parte are o contribuţie reală la viaţa comunităţii din Alexandria. Există potenţial în a multiplica bunele practici acumulate până acum şi a le direcţiona către un proiect sustenabil ale cărui graniţe să meargă mai departe decât desfăşurarea de forţe de o săptămână la Alexandria”, a afirmat Nora Dobre, directoare Ideo Ideis.

Cele nouă trupe participante de anul acesta şi care vor beneficia de aportul mentorilor la festival sunt: trupa Mircea Albulescu din Câmpina, Victory of Art – Bucureşti, Drama Club – Botoşani, Thaliamar din Mangalia, Punct şi virgulă – Timişoara, Amprente – Braşov, Artwist – Baia Mare, Alter Ego din Alexandria şi Atelierul de Teatru din Botoşani.

La Ideo Ideis, procesul de învăţare al liceenilor cuprinde şi participarea lor la două tipuri de ateliere intensive, susţinute de tineri profesionişti: atelierele de teatru tânăr şi atelierele de măiestrie.

Trainerii de teatru tânăr de la #ideoideis14 sunt actori deja confirmaţi pe scena de teatru din România: Alex Bogdan, Sabina Brânduşe, Gabi Costin, Bogdan Nechifor, Denisa Nicolae, Mihai Prejban, Vladimir Purdel, Liviu Romanescu, Iulia Samson, Sorina Ştefănescu şi Sânziana Tarţa.

Trainerii de la atelierele de măiestrie sunt profesionişti consacraţi în domenii artistice altele decât teatrul, cu experienţă în lucrul cu adolescenţii: dans contemporan – Ştefan Lupu, Judith State, István Téglás, Raluca Zetu; scriere creativă – Svetlana Cârstean şi Bogdan Georgescu; fotografie – Adi Bulboacă şi Andrei Pungovschi; film – Ivana Mladenovic şi Nicolae Constantin Tănase; muzică – Via Dacă (Iulia Panici & Sandu Cordonean), Kalelargă (Alexei Ţurcan, Bogdan Gugu şi Raluca Stratulat) şi DJ Undoo.

La aceste ateliere participă anul acesta un total de 202 adolescenţi: liceenii din cele 9 trupe din festival şi tineri din Alexandria.

Foto: Ideo Ideis, Dragoş Bucur, Tudor Chirilă şi Dana Rogoz – facebook

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.