Actorii joacă sub cerul liber, într-un apel disperat de salvare a Teatrului Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-joaca-sub-cerul-liber-intr-un-apel-disperat-de-salvare-a-teatrului-evreiesc-de-stat/

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susţine spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în faţa clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Un articol de Dan Boicea|10 februarie 2014

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susține spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în fața clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din București, ce datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea, este o clădire de patrimoniu și a fost declarată monument istoric de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

Ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, ce au dus la distrugerea a 80 mp din suprafața acoperișului clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, activitatea artistică a teatrului nu mai poate continua în spațiul monument-istoric.

Inundatie scena TES (III)

Apa s-a scurs prin acoperișul deteriorat, a inundat scena, infiltrându-se până la subsolul clădirii unde sunt depozitate decorurile spectacolelor. Au fost distruse total sau parțial elemente de decor, cabluri electrice, aparatură de scenă.

Din 1954-55, când a avut loc ultima renovare, nu s-au mai făcut decât mici reparații de întreținere, astfel încât atât imobilul cât și aparatura specifică, de scenă sunt îmbătrânite și uzate, iar ca urmare a ultimelor evenimente, au devenit practic inutilizabile.

actorii Inundatie scena TES(I)

Inundaţia de la scena pe care joacă actorii Teatrului Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat și-a desfășurat întotdeauna activitatea în această clădire, fiind continuatoarea teatrului ,,Barașeum – Teatrul Evreiesc”, înființat de mari actori evrei – Alexandru Finți, Beate Fredanov, Willy Ronea, N.Stroe ș.a.m.d. – în anii dictaturii fasciste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când prigoana rasială și legislația antisemită au izgonit artiștii din toate instituțiile de cultură, teatre și filarmonici.

Aici, pe strada Iuliu Barasch nr. 15, s-a născut un teatru – expresie a dorinței de exprimare artistică, de exprimare a identității iudaice, de supraviețuire prin artă.

TES acoperis (III)

În prezent, actorii TES sunt nevoiți să joace acolo unde sunt primiți, în săli puse la dispoziție prin bunăvoința altor teatre, condiție extrem de incertă și degradantă pentru o trupă de actori profesioniști.

„În aceste momente extrem de dificile, când toate eforturile noastre sunt îndreptate spre restabilirea echilibrului teatrului, spre reabilitarea, restaurarea clădirii monument istoric, spre refacerea elementelor de decor și a aparaturii de scenă și spre reluarea activității artistice pe scena TES, orice gest de solidaritate este extrem de important pentru noi, demonstrându-ne că întreaga noastră activitate este apreciată și dorită în continuare, că mesajul cultural pe care îl adresăm publicului nostru își atinge scopul, că misiunea noastră – aceea de a conserva și prezerva un patrimoniu bogat și valoros – cultura idiș și de a crea opere culturale care să contribuie la dezvoltarea culturală a întregii comunități – este îndeplinită“, spune actriţa Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat.



05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.