Actorii Teatrului Mic le vor citi liceenilor texte din programa şcolară
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-teatrului-mic-le-vor-citi-liceenilor-texte-din-programa-scolara/

Actori ai Teatrului Mic – Mihaela Rădescu, Andreea Grămoşteanu, Virgil Aioanei, Viorel Cojanu, Marian Olteanu, Gabi Costin – vor susţine spectacole-lectură în licee bucureştene, în cadrul proiectului „Teatrul din Manual”, primul fiind programat luni, la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, un text după piesa lui Caragiale „O scrisoare pierdută”.

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2017

Actori ai Teatrului Mic – Mihaela Rădescu, Andreea Grămoşteanu, Virgil Aioanei, Viorel Cojanu, Marian Olteanu, Gabi Costin – vor susţine spectacole-lectură în licee bucureştene, în cadrul proiectului „Teatrul din Manual”, primul fiind programat luni, la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, un text după piesa lui Caragiale „O scrisoare pierdută”.

Teatrul din Manual – lecturi performative în liceele bucureştene este un proiect de intervenţie culturală conceput de Teatrul Mic în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, care îşi propune familiarizarea liceenilor cu conţinutul textelor care alcătuiesc programa de Bacalaureat la disciplina Limba şi Literatura Română.

Dezinteresul tinerilor pentru lectură, pentru studiul literaturii române, dar şi capacitatea redusă de a analiza şi interpreta un text reprezintă unele dintre motivele pentru care promovabilitatea Examenului de Bacalaureat este, de la an la an, din ce în ce mai scăzută, astfel că artişti profesionişti ai Teatrului Mic şi ai Centrului de Teatru Educaţional Replika se pun în slujba procesului de educare şi formare a liceenilor şi, pe durata unui an de zile, realizează o serie de patru spectacole-lectură (trei în stagiunea 2017-2018 şi al patrulea în decembrie 2018).

La baza tuturor spectacolelor-lectură stau texte alese din programa şcolară, astfel că pentru stagiunea 2017-2018 au fost alese: „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, şi „Moromeţii”, de Marin Preda.

Metodologia lecturilor performative, a spectacolelor-lectură, poate reprezenta o modalitate atractivă şi profesionistă de a facilita accesul liceenilor la informaţie, de a le stârni curiozitatea şi capacitatea de a analiza şi interpreta un text, de a descoperi valorile, înţelesurile, sensurile conţinute într-un text scris, care va fi reprezent scenic ca lectură performativă.

Teatrul din Manual debutează luni, de la ora 15.30, la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, cu „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, urmând ca pe 6 decembrie, ora 10.30, o altă serie de elevi ai aceluiaşi liceu să participe la lectura performativă.

Pe 13 decembrie, de la ora 12.00, „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale va fi prezentat elevilor Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu”.

Spectacolul-lectură „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, este regizat de Radu Apostol, iar coordonarea sesiunii de Q&A va fi făcută de Mihaela Michailov şi Radu Apostol.

Echipa: Zoe – Mihaela Rădescu/ Andreea Grămoşteanu, Tipătescu – Virgil Aioanei, Caţavencu – Viorel Cojanu, Ghiţă Pristanda – Marian Olteanu, Dandanache – Gabi Costin.

Fiecare spectacol-lectură va fi urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, inspirate preponderent de subiectele din ultimii ani de la proba scrisă şi proba orală a examenului de Limbă şi Literatură Română de la Bacalaureat.

Accesul la spectacolele-lectură va fi gratuit şi se va desfăşura în conformitate cu programul şcolar al liceelor participante.

 

Foto: Actorii Teatrului Mic – facebook

17
/06
/16

Particip la al treilea European din cariera mea jurnalisticã, aflatã într-o prãbuşire financiarã liberã. Sunt propriul trimis special la Bordeaux, în Aquitaine. De ce aici? Am dat cu banul. Cred în hazard. Hazardul m-a adus în acest oraş în care cultura e mai ales a vinului. Oameni din Bordeaux îmbãtaţi cu vin traverseazã oraşul. Lor nu le pasã de campionat.

17
/06
/16

În 2013, „Now You See Me – Jaful perfect” a fascinat lumea întreagă cu escapadele uimitoare ale celor patru călăreţi, un grup extrem de talentat de iluzionişti profesionişti. De vineri, 17 iunie, cei patru călăreţi se întorc, în „Now You See Me: Jaful perfect 2” cu o aventură formidabilă, ridicând iluzionismul la un cu totul alt nivel, care va cuprinde întreaga planetă.

16
/06
/16

Pe 2 iulie, începând de la ora 20 până la 5 dimineață, cei mai pasionați iubitori de film vor avea experiența singurului maraton cinematografic de peste an. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ajunsă la a 8-a ediție, aduce în România scurtmetraje recente, cele mai multe în premieră națională, premiate la festivaluri consacrate, care nu au avut parte până în prezent de aplauzele publicului larg.

16
/06
/16

Teatrul de Comedie prezintă sâmbătă 18 iunie, ora 19.00 la Sala Nouă, premiera oficială a spectacolului ARTIFICII de Irina Dobriță, regia Elena Morar.

15
/06
/16

Nu ştiu cum fac de nimeresc mereu (în) grupa Portugaliei la turneele finale. Aş putea zice că, cel puţin de data asta, a fost alegerea mea, însă tind să cred că e mai mult de-atât. Un fel de predestinare absurdă care mă pune în faţa unui joc de aceeaşi factură, pe care „naţionala” Portugaliei îl repetă beckettian de vreo 10 ani încoace.

15
/06
/16

Adrian Titieni este profesor universitar și actor cu o bogată activitate în teatru, film şi televiziune. Dar spune că, în primul rând, este antrenor cu experiență de aproape 25 de ani întru formarea tinerilor actori.

15
/06
/16

Echipa națională întâlnește astăzi selecționata balcanică a Elveției. Observ, cu surprindere că multă lume se raportează la elvețieni cu un respect mistic. Că, vezi Doamne, ciocolata, ceasurile, băncile, garda Papei.

15
/06
/16

Anna Țifu, Valentin Răduțiu, Ștefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” și de dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen și John Axelrod sunt doar câțiva dintre artiștii care vor interpreta pe scena Ateneului Român în cadrul Concursului Enescu 2016, între 3 și 25 septembrie.

15
/06
/16

Începând din astăzi, 15 iunie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru ediția a III-a a singurului festival internațional dedicat orchestrelor radio din Europa: Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, care se va desfășura la București în perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2016. Director de onoare al Festivalului va fi Kristjan Järvi, dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig.

15
/06
/16

“Dublu”, debutul în lungmetraj al regizoarei Catrinel Dănăiață, va rula de vineri în cinematografele din București și în alte 23 de orașe din țară. „DUBLU” spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes cu o relație aproape eșuată și o viață aproape sufocantă. Când viața e un continuu deadline devii prizonierul propriei existențe.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

14
/06
/16

Buffon. Barzagli-Bonucci-Chiellini. Stop. La Chiellini voiam să ajung. Trec rapid peste locul comun că tustrei, plus Buffon, care e vârful de lance al acestui supertrident defensiv, alcătuiesc cea mai solidă apărare de la Euro 2016. Aş zice că e şi cea mai carismatică, în ciuda reputaţiei dubioase pe care o au practicanţii dogmei Herrera. Adică e suficient să-l vezi pe Chiellini bătând cuba ca boxerii, cu Buffon, după nişte duble parade in extremis, pentru a tranşa partea asta…