Actorul american James Gandolfini a murit la vârsta de 51 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-american-james-gandolfini-a-murit-la-varsta-de-51-de-ani/

Actorul american James Gandolfini, celebru pentru rolul Tony Soprano din serialul HBO „Clanul Soprano“, a decedat la vârsta de 51 de ani, în Italia, a anunţat miercuri presa americană. Actorul a murit în urma unei crize cardiace.

Un articol de Corina Vladov|20 iunie 2013

Actorul american James Gandolfini, celebru pentru rolul Tony Soprano din serialul HBO „Clanul Soprano“, a decedat la vârsta de 51 de ani, în Italia, a anunţat miercuri presa americană. Actorul a murit în urma unei crize cardiace.

Potrivit bbc.co.uk, citat de Mediafax, Gandolfini se afla în Italia pentru a participa la un festival de film organizat în Sicilia.

James Gandolfini a devenit celebru cu rolul „naşului“ din „Clanul Soprano“, care a rulat pe micile ecrane timp de opt ani, iar ultimul episod al acestei saga a unei familii de mafioţi din New Jersey, difuzat în Statele Unite pe 11 iunie 2007, a fost urmărit de mai multe milioane de spectatori. Pentru că ultimul episod al serialului nu a dat lămuriri exacte despre destinul „naşului“, mulţi au speculat că va urma un lungmetraj, însă producătorii au negat acest lucru.

Calificat de New York Times ca, „poate, cea mai mare operă a culturii americane din ultimii 25 de ani“, serialul „Clanul Soprano“ a obţinut, de la crearea sa în 1999, cu 126 nominalizări şi 21 premii Emmy, dar şi cinci Globuri de Aur. Gandolfini a câştigat pentru rolul lui Tony Soprano 3 premii Emmy şi un Glob de Aur.

La începutul lunii iunie, „Clanul Soprano“ a fost desemnat serialul cu cel mai bun scenariu din istoria televiziunii americane, într-un top alcătuit de Sindicatul scenariştilor americani (Writers Guild of America).

După serialul „Clanul Soprano“, James Gandolfini a jucat pe Broadway, în piesa „God of Carnage“, fiind elogiat de critica de specialitate. El a mai jucat pe Broadway în 1995, în piesa „On The Waterfront“.

James Gandolfini a mai jucat în filme precum „Iubire adevărată/ True Romance“ (1993), „Familie în stil italian/ Italian Movie“ (1993), „Un mafiot la Hollywood/ Get Shorty“ (1995), „12 oameni furioşi/ 12 angry men“ (1997), „Mexicanul/ The Mexican“ (2001), „Toţi oamenii regelui/ All the king’s men“ (2006), „Ucide-i cu tandreţe/ Killing them softly“ (2012). Gandolfini a produs, în 2007, documentarul „Alive Day Memories: Home from Iraq“, în care a intervievat 10 veterani ai războiului din Irak.

Al doilea său documentar a fost lansat în 2010 – „Wartorn: 1861-2010“ analizează impactul stresului posttraumatic asupra soldaţilor care au participat la diferite războaie din istoria Americii şi asupra familiilor acestora.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.