Actrițele din „Lumea e a mea”, alese din peste 200 de tinere înscrise la casting
https://www.ziarulmetropolis.ro/actritele-din-lumea-e-a-mea-alese-din-peste-200-de-tinere-inscrise-la-casting/

Debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, lansează în cinematografia română, din 23 octombrie, carierele a trei actriţe talentate, aflate la debut şi descoperite după căutări îndelungate. Prestaţia lor a fost remarcată de presa internaţională la TIFF şi la Karlovy Vary, unde filmul a fost premiat anul acesta.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2015

„Lumea e a mea”- Ana Maria Guran, Oana Rusu și Ana Vatamanu au fost alese în urma unui casting anevoios, care a durat aproape două luni și la care s-au prezentat peste 200 de tinere non-profesioniste: „Dintre finaliste, le-am ales pe cele trei care aveau chimia cea mai bună între ele”, spune regizorul Nicolae Constantin Tănase

Ana-Maria Guran, interpreta rolului principal, are 19 de ani și actualmente este studentă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC), secția Actorie.

În timpul liceului, a format compania de teatru Zen a Colegiului Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, iar personajul Larisa din Lumea e a mea este primul ei rol în cinema.

Lumea e a mea/ The World is Mine, un film bulversant despre generația 2000, aduce în prim plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescentă ca oricare alta din Constanța.

Larisa vrea multe de la viață: bani, valoare, influență, popularitate și respect. Și, fiind îndrăgostită, va face totul pentru a le obține.

„Larisa este sensibilă, rătăcită într-o lume care pare împotriva ei. Uneori, este propriul său dușman. Are multă energie interioară, are un suflet bun, dar este o persoană care calcă peste multe lucruri  pentru a înceta să mai sufere.

Îmi place Larisa, mă face să vreau să urlu la ea și, în același timp, să o iau în brațe și să îi spun că totul va fi bine”, spune Ana Maria Guran despre personajul pe care îl interpretează.

Ana Vatamanu și Oana Rusu sunt liceence atât în viața reală, cât și în film. Inițial, au mers la casting pentru rolul Larisei. În cele din urmă, au obținut rolurile prietenelor acesteia, Olimpia și Aurora.

„A fost prima mea ocazie să joc un personaj adevărat. Ne-am dezvoltat personajele cu ajutorul regizorului, dar ne-am și ajutat între noi, completându-ne. Aș vrea să mai joc în filme și să dau admitere la UNATC”, spune Ana, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din București.

Oana Rusu are 17 ani, este născută în Chișinău și studiază la Colegiul de Arhitectură „I. N. Socolescu” din București.

Este fostă membră a trupei de teatru Brainstorming, iar rolul Aurorei din Lumea e a mea este prima ei întâlnire serioasă cu actoria: „În timp ce ne documentam pentru film, am fost martora unor bătăi între fete de liceu, cam ca cele din film.

Restul, prieteniile și îndrăgostelile, știm toți că sunt pe bune, iar determinarea asta a Larisei de a fi iubita unui anume băiat o are orice adolescentă”, spune Oana.

Interpretarea celor trei actrițe non-profesioniste a fost remarcată de jurnaliștii de la publicația americană „The Hollywood Reporter”, după ce filmul a câștigat o Mențiune specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary.

„E un debut promițător al regizorului Nicolae Constantin Tănase și al scenaristei Raluca Mănescu, amândoi au un ochi bun pentru legăturile feminine și dinamica puterii lor. Cu o cameră practic lipită de fețele protagonistelor, care trec prin chinurile și suferințele iubirii și maturizării, filmul aduce foarte mult cu La vie d’Adèle al lui Kechiche”, apreciază „The Hollywood Reporter”.

„Intensitatea jocului actorilor și energia întregului film sunt impresionante”, continuă articolul, remarcând faptul că Lumea e a mea se îndepărtează de stilistica Noului Cinema Românesc și că, deși a fost produs cu foarte puțini bani, arată „de milioane”.

Distibuția este completată de Florin Hrițcu și Iulia Ciochină, nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus).

Lumea e a mea/ The World is Mine  este o coproducție Libra Film și deFilm, realizată cu sprijinul UNATC – Atelier de Film, Digital Cube, Videolink, UCIN, UNATC, Raza Studio, Cityplex, DSG, Villa Kult.

În România, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând din 23 octombrie.

Foto: Lumea e a mea – cinemagia

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.