Ada Solomon: Scurtmetrajul spune mai multe decât o carte de istorie sau un ziar
https://www.ziarulmetropolis.ro/ada-solomon-scurtmetrajul-mai-mult-decat-o-carte-de-istorie-sau-un-ziar/

Directorul Festivalului Internaţional de Film NexT, Ada Solomon, a declarat, joi seară, că „scurtmetrajul este un fel de a pătrunde în ceea ce preocupă o generaţie” şi că acest gen cinematografic „spune mai multe decât o carte de istorie recentă sau un ziar”.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2014

„La capătul nopţii/ Até Ver a Luz”, lungmetrajul de debut al câştigătorului trofeului NexT 2013, Basil da Cunha, a deschis joi seară, la Cinema Studio din Capitală, cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, un eveniment cinematografic care se va desfăşura până pe 7 aprilie, notează Mediafax.

Astăzi se dă startul competiţiei. De la ora 17.00, la Cinema Studio, poate fi urmărit primul calup al competiţiei naţionale, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu o parte dintre realizatori.

De la ora 20.00, aceeaşi sală va găzdui proiecţia primului program din competiţia internaţională. Gustavo Vinagre, regizorul filmului „Film pentru un poet orb/ Filme para poete cega”, şi Eduardo Williams, autorul scurtmetrajului „Sunetul stelelor m-a uluit/ The Sound of Stars Dazes Me”, vor răspunde întrebărilor publicului după proiecţie.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la premiile Academiei de Film Europene (EFA) pot fi văzute la Short Matters!, vineri, de la 15.30, la Cinema Elvira Popescu.

Tot vineri, de la ora 21.00, spectatorii sunt invitaţi la o seară cu filme de Oscar şi covor roşu, la CinemaPRO din Bucureşti. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din festival, Oscars Night va aduce în premieră cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câştigătorul categoriei, „Helium”, în regia lui Anders Walter.

Preţul unui bilet cumpărat în avans este 20 de lei, iar, în ziua proiecţiei, este de 25 de lei. Programul integral poate fi consultat pe pagina de internet http://www.nextfilmfestival.ro/program/

Ada Solomon

Cea de-a opta ediţie are loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Club Control, J’ai Bistrot şi Ceainăria Cărtureşti şi este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Foto cu Ada Solomon şi NexT – Cinemagia

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.