Ada Solomon: Scurtmetrajul spune mai multe decât o carte de istorie sau un ziar
https://www.ziarulmetropolis.ro/ada-solomon-scurtmetrajul-mai-mult-decat-o-carte-de-istorie-sau-un-ziar/

Directorul Festivalului Internaţional de Film NexT, Ada Solomon, a declarat, joi seară, că „scurtmetrajul este un fel de a pătrunde în ceea ce preocupă o generaţie” şi că acest gen cinematografic „spune mai multe decât o carte de istorie recentă sau un ziar”.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2014

„La capătul nopţii/ Até Ver a Luz”, lungmetrajul de debut al câştigătorului trofeului NexT 2013, Basil da Cunha, a deschis joi seară, la Cinema Studio din Capitală, cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, un eveniment cinematografic care se va desfăşura până pe 7 aprilie, notează Mediafax.

Astăzi se dă startul competiţiei. De la ora 17.00, la Cinema Studio, poate fi urmărit primul calup al competiţiei naţionale, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu o parte dintre realizatori.

De la ora 20.00, aceeaşi sală va găzdui proiecţia primului program din competiţia internaţională. Gustavo Vinagre, regizorul filmului „Film pentru un poet orb/ Filme para poete cega”, şi Eduardo Williams, autorul scurtmetrajului „Sunetul stelelor m-a uluit/ The Sound of Stars Dazes Me”, vor răspunde întrebărilor publicului după proiecţie.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la premiile Academiei de Film Europene (EFA) pot fi văzute la Short Matters!, vineri, de la 15.30, la Cinema Elvira Popescu.

Tot vineri, de la ora 21.00, spectatorii sunt invitaţi la o seară cu filme de Oscar şi covor roşu, la CinemaPRO din Bucureşti. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din festival, Oscars Night va aduce în premieră cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câştigătorul categoriei, „Helium”, în regia lui Anders Walter.

Preţul unui bilet cumpărat în avans este 20 de lei, iar, în ziua proiecţiei, este de 25 de lei. Programul integral poate fi consultat pe pagina de internet http://www.nextfilmfestival.ro/program/

Ada Solomon

Cea de-a opta ediţie are loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Club Control, J’ai Bistrot şi Ceainăria Cărtureşti şi este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Foto cu Ada Solomon şi NexT – Cinemagia

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.