Adina Pintilie, Ursul de Aur şi premiul de debut la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/adina-pintilie-ursul-de-aur-si-premiul-de-debut-la-berlin/

Regizoarea română Adina Pintilie a câştigat Ursul de Aur şi premiul pentru cel mai bun debut la prestigiosul Festival de Film de la Berlin, cu filmul experimental „Touch Me Not”, o coproducţie internaţională.

Un articol de Ionuţ Mareş|24 februarie 2018

Filmul experimental „Touch Me Not”, al regizoarei române Adina Pintilie, a câştigat sâmbătă seară Ursul de Aur şi premiul pentru cel mai bun debut la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin.

Cu o ditribuţie internaţională de actori, „Touch Me Not”, scris de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.

Născută pe 12 ianuarie 1980, Adina Pintilie este regizor şi scenarist. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Regie Film, în 2008.

Adina Pintilie este prima regizoare din România prezentă în Competiţia celebrului festival de film din capitala Germaniei.

Producătorii filmului sunt: Bianca Oana, Philippe Avril și Adina Pintilie.
Co-producători: Rohfilm Productions (Germania), PINK (Cehia), Agitprop (Bulgaria), Les Films de
l’Etranger (Franța).

„Touch Me Not” este o co-producție România-Germania-Cehia- Bulgaria-Franța, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Eurimages, Mitteldeutsche Medienförderung, Torinofilmlab, Fondul Cinematografic Ceh, Centrul Național Bulgar de Film, Eurométropole de Strasbourg, MEDIA Creative Europe, Sensiblu, Christian Tour, în colaborare cu The Post Republic, cu participarea HBO România și a Televiziunii Române, prin asociere cu Hi Fi Productions – Laura Georgescu-Baron, și cu sprijinul ICR și a Uniunii Cineaștilor din România.

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost câştigat de americanul Wes Anderson, pentru „Isle of Dogs”. Premiul a fost ridicat de actorul Bill Muray.

 

Premiul Special al Juriului a fost câştigat de filmul „Twarz”, al regizoarei poloneze Malgorzata Szumowska.

 

Rusoaica Elena Okopnaya a primul Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită, pentru costumele şi scenografia filmului „Dovlatov”, al regizorului rus Alexey German Jr.

 

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de Manuel Alcalá şi Alonso Ruizpalacios, pentru filmul mexican „Museo”, regizat de Alonso Ruizpalacios.

Cel mai bun actor a fost ales Anthony Bajon, pentru filmul „La prière!”, al regizorului francez Cédric Kahn.

Cea mai bună actriţă a fost aleasă Ana Brun, din Uruguay, pentru filmul „Las herederas”, în regia lui Marcelo Martinessi.

„Las herederas” a fost recompensat şi cu Ursul de Argint „Alfred Bauer” acordat unui film care deschide noi perspective.

 

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.