Alcarràs, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlinale, vine în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/alcarras-castigatorul-ursului-de-aur-de-la-berlinale-vine-in-cinematografele-din-romania/

Intrat în istoria Berlinalei ca prima peliculă în limba catalană recompensată cu Ursul de Aur, Alcarràs (r. Carla Simón), un portret plin de empatie al familiei Solé, se vede în cinematografele din România din 15 iulie, distribuit de Bad Unicorn.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2022

Inspirat din viața familiei regizoarei și realizat numai cu actori neprofesioniști cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani, filmul spune povestea familiei Solé, o familie numeroasă de fermieri dintr-un mic sat din regiunea Catalonia, Alcarràs. Anul surprins în film poate fi ultimul în care cele 3 generații își petrec timpul împreună, culegând piersici din livada familiei. Noile planuri pentru teren, care includ tăierea piersicilor și instalarea de panouri solare, provoacă o ruptură în această familie mare, unită, tulburată de un viitor incert.

”Un film plin de umor și emoționant în același timp, care bifează toate căsuțele unui film foarte specific cu un impact emoțional puternic, un eseu grijuliu care poate tulbura și liniști în același timp.” (Screen Daily)

Portret a trei generații, Alcarràs trece prin nesfârșitele jocuri ale copiilor, prin ochii cărora se resimte bună parte din tensiunea ce planează peste familie, rebeliunile adolescenților față de tatăl dur (în realitate, doar copleșit de context), protestele locale împotriva prețurilor impuse fermierilor și momentele pansive ale patriarhului și bunicului blând Solé.

Alcarràs este atât un portret de familie, cât și al unei regiuni catalane rurale din ziua de azi, care vorbește, transgresând ficțiunea, despre inevitabilitatea scurgerii timpului, despre estomparea tradițiilor și despre cum modernitatea poate fi, nu de puține ori, și crudă.
La final, te bucuri să fi petrecut această ultimă vară cu ei și ți-ar plăcea să crezi că, undeva, cândva, familia Solé va culege din nou piersici.

Începând din 15 iulie Alcarràs va rula în 25 de cinematografe din 15 orașe din România. Lista completă și programul este disponibil aici: https://badunicorn.ro/film/alcarras

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.