Adio Lenin! – RDG revine la CineTePrinde
https://www.ziarulmetropolis.ro/adio-lenin-rdg-revine-la-cineteprinde/

Cristian Tudor Popescu îi invită pe telespectatorii Pro Cinema astăzi, de la ora 22:00, la vizionarea comediei noir Adio Lenin!, nominalizată la premiile Bafta şi Globul de Aur, categoria cel mai bun film străin.

Un articol de Andrada Văsii|15 noiembrie 2013

Cristian Tudor Popescu îi invită pe telespectatorii Pro Cinema sâmbătă, de la ora 22.00, la vizionarea comediei noir Adio Lenin!, nominalizată la premiile Bafta şi Globul de Aur, categoria cel mai bun film străin.

Regizat de Wolfgang Becker, filmul Adio Lenin! urmăreşte povestea lui Alex Kerner, un tânăr care, în 1989, a  fost arestat în urma unui protest împotriva regimului din Germania de Est. Mama sa, care a urmărit tot acest eveniment, face un infarct şi intră în comă.

Câteva luni mai târziu, când mama lui Alex îşi revine din comă, Republica Democrată Germană este deja istorie. Cum aceasta trebuie să evite orice orice emoţie puternică, fiul ei se străduieşte să recreeze atmosfera Germaniei de Est chiar în apartamentul lor, de 79 de metri pătraţi.

Adio Lenin

Imagine din filmul Adio Lenin!

Povestea filmului este inspirată de evenimentele care au marcat ultimii doi ani din viaţa lui V.I. Lenin. La fel ca personajul din film, acesta a trăit într-un mediu controlat, pentru a evita orice emoţie puternică ce i-ar fi putut cauza probleme cu inima. Stalin chiar a realizat pentru Lenin ediţii ale ziarelor în care toate ştirile despre conflictele politice ale vremii erau cenzurate.

Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova şi Maria Simon se regăsesc în distribuţia acestui film care a fost foarte bine primit de critici. „O idee ingenioasă, amuzantă şi emoţionantă, care – ce să vezi! – chiar te pune pe gânduri”, scria revista „Empire”.

Foto credit: capturi din filmul Adio Lenin!

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.