Află programul celui de-al 10-lea TESZT!
https://www.ziarulmetropolis.ro/afla-programul-celui-de-al-10-lea-teszt/

Memorie şi uitare. Poveşti comune, istorii personale şi utopii. Nouă zile de sărbătoare teatrală, la TESZT 2017. Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, îşi aniversează cea de-a zecea ediţie între 20 şi 28 mai.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2017

Festivalul a fost fondat în 2008 cu scopul de a iniția un dialog între creatorii de teatru din regiune, care, în contextul TESZTului, pot face cunoștință cu munca celorlalți și au posibilitatea de a lucra împreună. Cum din ce în ce mai mulți oameni de teatru și companii au revenit la Timișoara de-a lungul anilor, TESZT a devenit locul unde artiștii și publicul festivalului pot gândi împreună.

Prefațând programele Capitalei Culturale Europene 2021, anul acesta festivalul cuprinde nu numai spectacole din regiune, ci și din locuri mai îndepărtate din Europa: 30 de spectacole din 16 țări. TESZT își propune să ajungă la toți spectatorii, indiferent de naționalitatea lor. De aceea, programul include o mare varietate de spectacole în ceea ce privește formatul sau tipul propus. De la performance-uri intime, în format de unu la unu, la cele care folosesc specificitatea locului și producții solo, la formate mai clasice, concepute pentru studiouri sau scenă mare, de la teatru documentar și performance multimedia la concerte și spectacole de dans în aer liber – în această diversitate toată lumea va putea găsi ceva care să-i fie pe plac. Timp de mai mult de o săptămână, spectatorii și participanții la festival sunt invitați să locuiască în oraș, să pedaleze într-o hidrobicicletă pe Bega alături de performeri, să călătorească prin spațiu și timp, să-și evalueze datoriile și să asculte concertul unui performer celebru în întreaga lume. Și pentru această a zecea ediție, organizatorii își mențin scopul de a prezenta cele mai importante aspecte sociale, acordând o atenție deosebită gesturilor de inventariere și rezumare. În mod similar, cele mai multe dintre spectacolele prezente în program abordează subiecte precum amintirile, respectiv triada trecut-prezent-viitor, cu reflecții asupra sinelui, confesiunile artiștilor despre ei înșiși și munca lor devenind elemente recurente ale spectacolelor.

În mod neconvențional, deschiderea festivalului este marcată de un spectacol monumental în aer liber, cu intrare gratuită. În data de 20 mai, Trupa Forte din Budapesta va prezenta spectacolul de dans Concerto / Cvartetul de coarde nr. 5 în Parcul Rozelor, în regia coregrafului Horváth Csaba, un invitat care revine la TESZT. Cele două lucrări de Béla Bartók, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului 20, vor fi interpretate de Orchestra Filarmonică din Győr și de Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca.

A doua zi de festival cuprinde, de asemenea, un eveniment special: premiera EXIT, producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu Teatrul Național din Sombor și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Regia este semnată de Schilling Árpád, care a prezentat în ediția trecută a festivalului spectacolul Ziua mâniei. Acest nou proiect a fost conceput ca inițiativă a Teatrului care are ca scop consolidarea relațiilor profesionale în regiune, favorizând și colaborările internaționale.

Un alt artist care revine la festival este Ivo Dimcev (foto sus), coregraf bulgar și performer, figură iconică în arta spectacolului contemporan – în cadrul programului educațional al festivalului, artistul va susține un atelier dedicat performerilor în devenire. Performer de talie mondială, Ivo Dimcev este și cel care va închide festivalul TESZT, cu Songs from My Shows, un concert care se va desfășura în Sala Mare a Teatrului.

Lista artiștilor invitați în festival include regizori și performeri din diverse genuri artistice și cu estetici speciale, care sunt, cu siguranță, printre cei mai relevanți artiști ai scenei actuale. Alături de Horváth Csaba, Schilling Árpád, Urbán András, Kokan Mladenović, Ivo Dimcev, care revin în festival, anul acesta, ne bucurăm să avem în program spectacole și performance-uri ale unor artiști precum Gianina Cărbunariu, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, Sarah Vanhee, Hód Adrienn, Mădălina Dan și Mihaela Dancs, Giuseppe Chico și Barbara Matijević, Maria Lucia Cruz Correia, Xavier Bobés, Janek Turkowski, dar și spectacole excepționale create de Agrupación Señor Serrano, Rabih Mroué, Salvatore Tramacere. Alături de artiști extrem de cunoscuți, festivalul oferă spațiu de exprimare pentru creatori aflați la început de drum, precum Maruša Kink, Alex Fifea și David Schwartz, Lisa Verbelen și BOG., Oliver Zahn, Nina Rajić Kranjac, Kelemen Kristóf, Jo Bannon, respectiv Harry Giles.

Biletele pentru spectacolele invitate costă 30 și 20 lei, respectiv 15 și 10 lei cu reducere. La fel ca în anii trecuți, spectatorii pot achiziționa abonamente de festival: TESZT200 cu 200 RON sau TESZT100, la prețul redus de 100 RON, include 10 spectacole invitate. Abonamentul TESZT5 oferă acces la cinci spectacole şi poate fi cumpărat cu 100 lei, respectiv 60 de lei pentru elevi, studenți, pensionari și posesori KULT CARD. Abonamentul include 5 spectacole la Sala Mare, la alegere.

Festivalul beneficiază de sprijin din partea Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş, Bethlen Gábor Alap, Institutului Italian de Cultură Bucureşti, RATT, Bibiotecii Judeţene Timiş, Galeriei Calina, Hotel Timişoara, Editurii Excelsior Art, Caldemare, Scârţ, Cuib d’Arte.

Mai multe informații despre spectacolele din TESZT, despre prețurile biletelor și abonamentelor, puteți găsi pe pagina nouă a festivalului, www.teszt.ro.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.