Alecsandra Drăgoi este primul român câștigător la Sony World Photography Awards 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/alecsandra-dragoi-este-primul-roman-castigator-la-sony-world-photography-awards-2013/

Alecsandra Drăgoi este câştigătoarea categoriei Youth, secţia Cultură, din cadrul concursului Sony World Photography Awards 2013, urmând să intre în cursa pentru marele premiu.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Organizația Mondială de Fotografie a anunțat câștigătorii categoriilor Youth, Open și 3D în competiția Sony World Photography Awards. România se află în premieră pe lista celor trei câștigători de la categoria Youth, adresată fotografilor cu vârsta de până la 19 ani.

Fotografia câștigătoare este realizată de Alecsandra Drăgoi și este înscrisă la secțiunea ”Cultură”. Realizate de fotografi din toate colțurile lumii, imaginile câștigătoare cuprind o largă varietate de subiecte, de la momentul în care un cuplu se căsătorește, până la cerul din timpul nopții din localitatea Mangystau din Kazakhstan, dansul dragonului cu foc, ‘Fung Shun’ din China de Sud, plus multe altele.

Deschisă fotografilor cu vârsta de până la 19 ani, competiția Youth caută să descopere următoarea generație de fotografi talentați. Câștigătorii acestei categorii sunt:

Cultură – Alecsandra Drăgoi, România
Mediu – Berta Vicente, Spain.
Portret –為碩許, Taiwan

Tânărul fotograf al anului va fi selectat dintre cei trei fotografi de mai sus și va fi anunțat la ceremonia de gală Sony World Photography Awards, ce avea loc pe 25 aprilie, în Londra.

Câștigătorii categoriei Open

Jurizând o singură imagine realizată de un fotograf amator, câștigătorii categoriei Open au fost selectați din aproximativ 55,000 de înscrieri. Câștigătorii sunt:

Architectură – Martina Biccheri, Italy
Arte și Cultură- Gilbert Yu, Hong Kong
Enhanced – Hoang Hiep Nguyen, Vietnam
Low Lighy – Elmar Akhmetov, Kazakhstan
Natură și viață sălbatică – Krasimir Matarov, Bulgaria
Panoramic – Yeow Kwang Yeo, Singapore
Oameni – Hisatomi Tadahiko, Japan
Zâmbet – Mac Kwan (关明晖), China
Split Second – Matías Gálvez, Chile
Călătorie – Manny Fajutag, Philippines

Cei zece câștigători ai categoriei Open vor intra acum în competiție pentru titlul de Fotograful Anului, oferit de Sony World Photography Awards. Marele câștigător va fi anunțat la ceremonia de gală din 25 aprilie, iar acest fotograf va primi 5,000$. Toți câștigătorii acestei categorii vor primi un Sony A77 și vor avea imaginile expuse la Somerset House, în Londra, în perioada 26 Aprilie – 12 Mai, ca parte a expoziției Sony World Photography Awards, ediția 2013. Fotografii vor fi publicați de asemenea în catalogul Sony World Photography Awards, 2013.

Amatorii mă uimesc constant, nu doar prin determinarea, pasiunea și motivația lor, dar și prin calitatea surprinzătoare a imaginilor pe care reușesc să le surprindă. Aceștia pot fi extraordinar de creativi și mai mult decât capabili să lucreze asupra brief-ului propriu, pentru a transforma o idee sau un moment într-o fotografie frumoasă. În multe cazuri, există mai multe părți din viața reală și suflet în fotografiile amatorilor decât în cele de la categoriile profesioniste – pentru că amatorii le fac de dragul de a fotografia. Iar lista finaliștilor și a câștigătorilor din acest an de la categoria Open, demonstrează perfect acest lucru. (Damien Demolder, Președintele Juriului pentru categoria Open și editor al revistei Amateur Photographer (UK) ).

Câștigătorul categoriei 3D este fotograful Matjaž Tančič, din Slovenia.

Un fotograf de top, specializat în fotografia fashion, care își împarte timpul între Beijing și Ljubljana, Matjaž este absolvent al College of Fashion din Londra, iar munca sa a fost expusă și a apărut în numeroase publicații din lume. Imaginea sa, TIME KEEPER, este inspirată de stilul Hui al camerelor de zi din vechile case ale localității Yixian, din China. Câștigătorii categoriei profesioniste și al mult râvnitului premiu L’Iris D’Or/ Sony World Photography Awards și al titlului Fotograful Profesionist al anului vor fi anunțați la ceremonia de gală din Londra, pe 25 aprilie. Câștigătorul premiului L’Iris D’Or va primi 25,000 $.

 

Credit foto: Alecsandra Drăgoi

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.