Alexandru Ciubotariu a.k.a Pisica Pătrată, prima expoziție personală în Elveția, la Estopia Art Gallery din Lugano
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-ciubotariu-a-k-a-pisica-patrata-prima-expozitie-personala-in-elvetia-la-estopia-art-gallery-din-lugano/

Între 9 şi 25 iunie, Alexandru Ciubotariu, a.k.a Pisica Pătrată, cel mai cunoscut street artist din România, mută strada în galerie, la Estopia Art Gallery din Lugano, unde prezintă expoziţia Headies / Căpăţâni. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 9 iunie, de la ora 18.00.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

În prima sa expoziție personală în Elveția, după doi ani de pandemie, artistul s-a decis să dea drumul unor personaje supradimensionate, neliniștitoare – ținute sub cheie prea multă vreme, după cum mărturisește autorul lor -, care vor ocupa spațiul galeriei cu conținutul lor interior.

De peste 15 ani, personajele Pisicii Pătrate, cu figurile lor schimonosite și privirea oțelită, se pliază perfect pe unghiurile, mereu imperfecte, ale arhitecturii urbane, cu dinții – angoasant de mulți! – scrâșnind resemnat, dulce – amar, în peisajul străzilor multor orașe din România. Ce se întâmplă însă când astfel de personaje își augmentează enorm dimensiunile și migrează din spațiul străzii într-o galerie?

„Am decis să elimin părțile superflue și să mă focalizez doar pe expresie, pe modelarea sufletească transpusă în concretul expresiei faciale. Un alt lucru care m-a împins spre acest demers este distorsiunea de comunicare pe care o trăim, mă refer la interacțiunea prin emoticons. În loc să descriem ceea ce simțim, preferăm să trimitem un emoticon, care ni se pare potrivit cu respectiva stare. Am ales să exprim abnorm astfel de stări fără filtrul codului de comunicare cu care ne-am obișnuit prea mult astăzi. În contextul spațial definit al galeriei mi se pare că pot comunica cu privitorii prin intermediul acestor căpățâni care mă reprezintă sută la sută. Sunt momente și expresii ale unor stări pe care le-am experimentat profund și pe care am ales să le împărtășesc mai departe, continuând comunicarea fără ca implicarea mea directă să mai existe. O parte din mine poate merge mai departe fără mine”.

Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, s-a născut în 1979 la Călărași. Locuiește și lucrează în București. A absolvit secția Grafică a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași în 2004. Din 2017 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Pisica Pătrată, celebrul personaj care l-a consacrat ca artist urban, răsare din cele mai neaşteptate colţuri din Bucureşti și din multe alte orașe, de pe ziduri, mesh-uri, din librării şi spaţii de evenimente. A devenit şi personaj de carte, în albumul Pisica patrată, primul album de street art din România, publicat la Editura Vellant, în 2009. A participat la peste 100 de expoziții în România și în străinătate, a inițiat proiectul Muzeul Benzii Desenate, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie, și a publicat în peste 90 de ziare și reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia și Serbia. A ilustrat peste 20 de cărți pentru copii, iar în 2021 a curatoriat și a participat cu live drawing la expoziția 155 de ani de benzi desenate în România 1860 – 2015, la Muzeul Național de Istorie al României. A ilustrat peste 50 de volume de bandă desenată, iar lucrările i-au fost publicate în peste 10 albume de street-art. A primit peste 35 de premii la concursuri, festivaluri de artă și saloane de bandă desenată.

Curator: Claudio Scorretti

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

11
/08
/17

Ajuns la cea de-a patra ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

03
/08
/17

Asociația Sinaptica anunță începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural 'Palatul Pleșa - Neoclasic și țărani', realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinți, și Liceul de Artă 'I.Șt. Paulian' din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.