Alexandru Darie și „Coriolanus” pe scena online a Teatrului „Bulandra”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-darie-si-coriolanus-pe-scena-online-a-teatrului-bulandra/

Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” s-a remarcat de-a lungul timpului prin spectacolele sale puternice, cu un mesaj intens şi cu distribuţii de excepţie.

Un articol de |9 iunie 2020

De asemenea, de-a lungul anilor, din familia „Bulandra” au făcut parte regizori care și-au cunoscut foarte bine actorii și au încercat să-i pună în valoare prin spectacole de impact. Alexandru Darie rămâne unul dintre aceștia.

În acest context, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” dedică săptămâna 8-14 iunie regizorului și celui care i-a fost director timp de 17 ani, Alexandru Ducu Darie. Cu această ocazie, vor fi postate fotografii, cronici, gânduri ale omului de teatru Alexandru Darie și ale celor cu care a lucrat de-a lungul anilor. De asemenea, duminică, 14 iunie, ora 19.00, Teatrul difuzează online, pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio, producția manifest Coriolanus, de William Shakespeare. Spectacolul este obținut prin colaborare cu Societatea Română de Televiziune și, pentru a marca ziua în care regretatul Alexandru Darie ar fi împlinit 61 de ani, va fi difuzat în același timp de cele două instituții.

Regizorul Alexandru Darie își începea drumul la „Bulandra” în anul 1992, cu spectacolul Mephisto de Horia Gârbea, căruia avea să-i urmeze, în 1994, succesul cu Poveste de iarnă de William Shakespeare, spectacol nominalizat de cinci ori la ediția a III-a a Galei Premiilor UNITER (1995). Au urmat Trei surori de A.P. Cehov, pentru care a primit Premiul UNITER, și alte zece spectacole pe texte clasice, contemporane, muzicale și de operă. A fost directorul Teatrului „Bulandra” din anul 2002 până în anul 2019, când s-a stins din viață.

Difuzată duminică, 14 iunie, ora 19.00, producția de amploare Coriolanus, de William Shakespeare s-a născut ca o continuare firească a întregii sale cariere fiind în același timp și un spectacol testament. Cu o distribuție de 70 de actori, Coriolanus pune în prim plan lupta pentru putere a personajului principal, precum şi sfârşitul tragic al acestuia, pe altarul ambiţiei şi al grandomaniei.

„Este necesar în România să se revină la teatrul politic, pentru că nu este numai o formă de protest, ci și o formă de conştientizare a ceea ce ni se întâmplă. E un adevăr aparent banal pe lângă care trecem, când vorbim de teatru sau de Shakespeare, că teatrul e oglinda vremurilor. Iată că e o oglindă destul de mare și de precisă”, afirma Alexandru Darie.

Din distribuție fac parte, printre alții, actorii: Şerban Pavlu, Radu Amzulescu, Ana Ioana Macaria, Dan Bădărău, Camelia Maxim, Simona Pop, Ionel Mihăilescu, Gheorghe Ifrim, Romeo Pop, Antoaneta Cojocaru, Constantin Dogioiu, Elias Ferkin.

În săptămâna 8-14 iunie, Teatrul „Bulandra” îl omagiază pe Alexandru Darie și readuce în prim plan spectacolele sale montate aici timp de 26 de ani. De asemenea, pe data de 14 iunie, când ar fi fost ziua sa de naștere, spectatorii de pretutindeni se pot bucura de una dintre cele mai intense și mai provocatoare montări ale sale.

 

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.