Alexandru Tomescu, 39. La multi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-39-la-multi-ani/

„Când am primit această vioară, mi-am propus să o duc în faţa fiecărui român, să o port prin toată ţara, pentru că este un Stradivarius al nostru, al tuturor.” – Alexandru Tomescu. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti români împlineşte, astăzi, 39 de ani.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2015

De-a lungul scurtie sale cariere, a câştigat cele mai mari competiţii muzicale ale lumii, de la Concursul „Paganini” şi „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional „George Enescu”.

În 2013 a obţinut pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii, dreptul de a cânta, pentru următorii cinci ani, pe vioara Stradivarius Elder Voicu – vioară folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu şi considerată una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori de acest tip din lume.

Cu o carieră importantă în Europa şi în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York şi Metropolitan Arts Centre – Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză şi fără partitură – cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo – Niccolò Paganini, Eugène Ysaÿe şi Johann Sebastian Bach.

Foto: Alexandru Tomescu – facebook

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan