Alexandru Tomescu și Renaud Capuçon, despre Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-si-renaud-capucon-despre-enescu-la-libraria-humanitas-cismigiu/

Cunoscutul violonist român Alexandru Tomescu şi unul dintre cei mai bine cotaţi violonişti la nivel mondial, francezul Renaud Capuçon (via Skype) vorbesc publicului despre George Enescu, duminică, 28 iunie, de la ora 11.00 la Librăria Humanitas Cişmigiu în cadrul primei Duminici Muzicale a Festivalului Enescu.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2015

„Cine este George Enescu?” – aceasta este provocarea pe care o lansează prima Duminică Muzicală a Festivalului Enescu, care are loc duminică, 28 iunie, de la ora 11.00 la Librăria Humanitas Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, București).

2015 este anul în care se împlinesc 60 de ani de când doar muzica lui Geroge Enescu a rămas printre noi.

Această ediție a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu își propune să-l (re)descopere pe muzician, punându-i  în valoare Alexandru Tomescu toate fațetele: cum se vede muzica lui Enescu de peste graniță, și cum este trăită și interpretată în România, dar și care sunt câteva dintre cheile personalității compozitorului român.

„Cum îl văd și cum îl înțeleg valoroși muzicieni români și străini pe George Enescu? Ce impact are muzica lui Enescu în lume?” – vor răspunde doi dintre cei mai apreciați violoniști ai momentului, care vor susține concerte în cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu: Alexandru Tomescu și Renaud Capuçon, printr-o intervenție via Skype.

Li se alătură Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu.

În ediția 2015,  Festivalul Enescu aduce publicului peste 20 de interpretări din lucrări de George Enescu, în viziunea unora dintre cele mai importante orchestre și dirijori ai lumii. Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români fac parte din programul Festivalului Enescu 2015.

Foto: Alexandru Tomescu – Humanitas

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?

11
/03
/15

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.

07
/03
/15

Centrul Cultural Casa Artelor lansează ediția de primăvară a programului cultural de mare succes - Serile Eliad. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică din luna martie, de la orele 19.00 la Sala Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor și sunt oferite gratuit, exclusiv Doamnelor și Domnișoarelor din Sectorul 3!

04
/03
/15

Duminică, 29 martie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, violonistul Remus Azoiței și pianistele Mara Dobrescu și Diana Ionescu vor cânta la cea de-a II-a ediție a evenimentului „Suflet în culori” – concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

04
/03
/15

Angela Gheorghiu, cea mai strălucitoare și mai recunoscută soprană la nivel mondial, debutează mâine pe scena Operei din Viena în rolul Charlotte, din opera ”Werther”, de Jules Massenet. Spectacolul va avea numai trei reprezentații - toate vândute deja integral.

03
/03
/15

Spectacolul "Femeia, eterna poveste", în care vor fi reunite refrene nemuritoare, în interpretări mai vechi sau mai noi - romanţe, tangouri celebre, muzică de petrecere, cântece vechi româneşti -, va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.

03
/03
/15

Miercuri, 4 Martie, în Sala Mare a Ateneului Român, la orele 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner, şi pianistul Andrei Licareţ vor susține un concert cu un program alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach.

27
/02
/15

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea muzicianului Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, o serie de evenimente dedicate memoriei marelui om de cultură va avea loc atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional și se va derula pe parcursul întregului an,.

27
/02
/15

Ziua de 8 martie nu putea trece neobservată la Sala Radio, unde acordeonistul francez Richard Galliano, unul dintre cei mai mari muzicieni ai momentului, va susţine un concert extraordinar.