„Alice T.”, de Radu Muntean, premieră mondială în competiția Festivalului de la Locarno
https://www.ziarulmetropolis.ro/alice-t-de-radu-muntean-premiera-mondiala-in-competitia-festivalului-de-la-locarno/

„Alice T.”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Hîrtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) va avea premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiţiei internaţionale a Festivalului de la Locarno, concurând pentru Leopardul de Aur, premiul de top acordat de juriul festivalului elveţian, care şi-a publicat astăzi selecţia.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2018

Cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean și Răzvan Rădulescu, filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan (Andra Guţi), de aproape 17 ani, urmărind relația acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), pe fondul unei adolescențe complicate.

„Alice T.” este cel de-al șaselea lungmetraj semnat de Radu Muntean. Filmul este o co-producție România-Franța-Suedia, fiind produs de Multi Media Est (MME) casa cu care regizorul a realizat toate filmele sale anterioare.

Alături de Andra Guţi și Mihaela Sîrbu, din distribuție fac parte și Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu și Maria Popistaşu. Vânzările internaționale sunt gestionate de Films Boutique. Filmul are deja distribuitor în Franța, Bac Films, iar Voodoo Films îl va distribui în România.  

Radu Muntean se află la a doua selecție la Festivalul de la Locarno, după ce a participat în competiția oficială din 2010 cu „Hîrtia va fi albastră”. Cea dea 71-a ediție a Festivalului va avea loc între 1 și 11 august 2018.

Festivalul a fost înființat în 1946 și este unul dintre festivalurile de film cu cea mai veche tradiție, fiind recunoscut ca o platformă de prestigiu pentru filmele de artă.

Lista regizorilor care au debutat pe scena internațională la Locarno IFF include nume ca Milos Forman, Mike Leigh, Béla Tarr, Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant sau Fatih Akin.

Festivalul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă sub conducerea directotului artistic Carlo Chatrian, care a primit recent propunerea de a-și continua activitatea preluând conducerea artistică a Festivalului de Film de la Berlin.

„Alice T.” – Sinopsis

Alice Tarpan are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. Nu e vorba doar de problemele de la școală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea.

Foto: Alice T. – Voodoo Films

 

 

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

16
/07
/20

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de filme scurte surprinzătoare și multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Marelui Picnic, redenumit temporar Micul Picnic ShortsUP. De această dată, scurtmetrajele ShortsUP vor putea fi urmărite de acasă, de pe terasă, din balcon, din parc, de pe plajă, de pe un vârf de munte... DE ORIUNDE.

15
/07
/20

Proiecții în aer liber, masterclass-uri și dezbateri online și ateliere de film pentru tineri fac parte din programul ediției limitate din acest an a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc de joi până duminică la Timișoara.

14
/07
/20

Vechea şi celebra şcoală poloneză de film nu e doar o amintire. Faima şi importanţa ei se întind până astăzi, aşa cum o dovedeşte şi un excepţional proiect din ultimii ani: „Martin Scorsese prezintă: Capodopere ale cinematografiei poloneze”.

12
/07
/20

★★★★★ CRONICĂ DE FILM Prezent anul trecut în mai multe festivaluri și disponibil acum în România pe platforma MUBI, „Ne croyez surtout pas que je hurle” („Just Don't Think I'll Scream”, 2019), debutul regizorului francez Frank Beauvais, este un excelent documentar eseu, potrivit și pentru perioada bizară pe care o trăim.